Bin Laden halott?!

2011. május 6., 10:00 , 538. szám

Az Egyesült Államok egy katonai műveletben megölte Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjét Pakisztánban - jelentette be Barack Obama amerikai elnök közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban. A Fehér Ház előtt Washingtonban ezrek ünnepeltek a hír nyomán.

A CNN amerikai hírtelevízió diplomáciai forrása szerint egy Abu Ahmad nevű kuvaiti futár vezette el az amerikaiakat Oszama bin Ladenhez. Az amerikai hatóságok annyit közöltek, hogy a futár szoros kapcsolatban volt bin Ladennel. Az origo.hu összefoglalója szerint az Egyesült Államok 2007-ben kezdett utat építeni bin Laden pakisztáni házához. Az amerikai haditengerészet speciális egységének (Navy SEALs) katonái felépítették bin Laden rejtekhelyének mását, és már április elején begyakorolták a műveletet.

Az első hírek szerint Pakisztán is részt vett az akcióban, de ezt az ország miniszterelnöke később cáfolta. Egy, a BBC által megkérdezett biztonsági szakértő szerint az, hogy Pakisztán nem tudta, hogy valami gyanús van abban a házban, amiben végül megtalálták Oszama bin Ladent, mutatja, hogy milyen érzékeny a kapcsolat Pakisztán és az Egyesült Államok között. "A két országnak szüksége van egymásra, de gyanakszanak is egymásra" - mondta Gordon Correa.

A Time magazin internetes oldala szerint Barack Obama és biztonsági kabinetje a Fehér Ház szituációs szobájában élő videoközvetítésen nézte végig azt a mintegy 40 perces kommandós akciót, amelyben lelőtték Oszama bin Ladent. Az elnöki csapatnak a végrehajtásnak ebben a szakaszában már nem volt módja beleszólni a különleges egységek parancsnokainak döntésébe - írja a lap.

A legendás apacs főnök, Geronimo volt bin Laden kódneve a kommandós akcióban. "Azonosítottuk Geronimót" jött az üzenet, majd később az, hogy meg is ölték.

Az éjjellátó berendezésekkel ellátott kommandósok helikopterekről ugrottak be a bin Laden rejtekhelyéül szolgáló építménybe. A terroristavezér egyes források szerint lövöldözve fogadta a katonákat, akik viszonozták a tüzet, más források szerint fegyvertelen volt. Utóbb kiszivárgott, hogy élő pajzsként használt egy nőt, aki egyik felesége lehetett. Egy meg nem nevezett, magas rangú fehér házi tisztségviselő elmondta: miután az akcióban részt vevő kommandósokat részletesen beszámoltatták a művelet mozzanatairól, kiderült, hogy a szóban forgó asszony nem halt meg, csak megsebesült.

Lapértesülések szerint két golyó végzett Oszama bin Ladennel, a golyókat a bal arcába kapta a terroristavezér. A BBC washingtoni tudósítója szerint készültek képek bin Ladenről, de a Pentagon várhatóan túl véresnek találja őket ahhoz, hogy közzétegyék.

A kommandósok bin Laden holttestét magukkal vitték, az épületben lévő további 22 személyt átadták a pakisztáni hatóságoknak. Hivatalos források szerint a DNS-tesztek megerősítették, hogy Oszama bin Ladent ölték meg. Egy repülőgép-hordozó fedélzetén, az Arab-tengeren adták meg a végtisztességet a terroristavezérnek. "Ma az elhunyt számára vallási szertartást tartottak a Carl-Vinson amerikai hadihajó fedélzetén. Ezt az iszlám hagyományok szerinti temetés követte. A halottat megmosdatták, és testét fehér lepelbe burkolták" - idézte az MTI. Állítólag azért temették el a tengeren, mert egyetlen ország sem fogadta volna be a holttestét.

Ugyanakkor a BBC élő blogján többen is azt írták, hogy bin Laden halálát csak akkor hiszik el, ha látják a holttestet, és nem értik, hogy miért kellett ilyen gyorsan hullámsírba temetni, miért nem lehetett megmutatni a testét, mint korábban Szaddám Huszeinét. Ha nincs test, nincs bizonyíték - írja egyikük.

Az al-Kaida mindenesetre máris bosszút hirdetett bin Laden haláláért, ezért világszerte megerősítették az amerikai nagykövetségek védelmét és figyelmeztették az utazó amerikaiakat. Pakisztán legnagyobb tálib csoportja támadással fenyegette meg Pakisztánt és az Egyesült Államokat. A radikális Hamász elítélte Oszama bin Laden megölését, és "kivégzésnek" nevezte. A terroristavezért a szervezet "szent arab harcosnak" aposztrofálta.

Az Economist brit gazdasági hetilap internetes kiadása szerint Oszama bin Laden halála 2012-ben Barack Obama amerikai elnök újraválasztását eredményezheti. A lap Obama elnöki tevékenységének nagy pillanataként értékeli a terroristavezér megölésének bejelentését.

szcs