Boldoggá avatták II. János Pált

2011. május 6., 10:00 , 538. szám

XVI. Benedek pápa avatta boldoggá elődjét, II. János Pált a római Szent Péter téren. A boldoggá avatási szentmisét a 2005-ben elhunyt pápa utóda a bíborosokkal koncelebrálta. A szertartásra több százezer hívő gyűlt össze, a zarándokok mellett nyolcvanhét hivatalos küldöttség volt jelen.

A boldoggá avatást Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke kérte, aki előzőleg ismertette II. János Pál életrajzát. Ebben kitért arra, hogy a Karol Wojtyla néven született lengyel pápa egykoron munkásként dolgozott, majd pappá szentelték, Krakkó érseke lett, s végül több mint negyedszázadon át volt a katolikus egyház főpásztora. II. János Pál a katolikus egyház egyik leghosszabb ideig uralkodó pápája volt.

A téren összegyűlt több százezer hívő örömujjongásban tört ki, amikor elhangzott a boldoggá avatást kihirdető szokásos formula. Bemutatták a boldog hivatalos ábrázolását, amely II. János Pálnak egy 1995-ös fényképe alapján készült. A szertartáson elhelyezték II. János Pál pápa ereklyéit a szabadtéri oltáron. Ezek között van a néhai katolikus egyházfő vérét tartalmazó ampulla. A misén XVI. Benedek II. János Pál kelyhét használta, valamint olyan miseruhát és püspöksüveget viselt, amelyet II. János Pál is gyakran hordott.

Hivatalos becslések szerint mintegy egymillió zarándok érkezett Rómába a néhai pápa boldoggá avatásának alkalmából. A Szent Péter tértől az Angyalvárig és a Tiberis folyó mindkét rakpartján végig álltak a boldoggá avatáson részt vevő zarándokok. A Magyar Televízió közvetítésén látható volt, hogy a római Szent Péter tér zsúfolásig megtelt, a tömegben nagyon sok a lengyel zászló. A szertartáson megjelent a francia Marie Simon-Pierre nővér is, aki a pápához imádkozott és meggyógyult a Parkinson-kórból.

Budapesten, a Szent István-bazilika előtti téren több százan nézték a ceremónia közvetítését az óriáskivetítőn a szakadó eső ellenére. Amikor XVI. Benedek pápa kihirdette elődje boldoggá avatását, megkondultak a székesegyház harangjai, az emberek pedig tapsviharban törtek ki. (origo)