Református énekkarok jubileumi találkozója Ungváron

2011. május 6., 10:00 , 538. szám

Az ungvári református templomban április 30-án tizedik alkalommal került megrendezésre a Kárpátaljai Református Énekkarok Találkozója. A jubileumi találkozón 26 énekkar vett részt, köztük Nagykapos (Szlovákia) református gyülekezetének énekkara.

A találkozó kapcsán Héder János, a Kárpátaljai Református Egyházkerület egyházi főjegyzője, az ungvári gyülekezet lelkésze elmondta: "Az egyházi életben nélkülözhetetlen szerepet tölt be az ének, s az istentiszteletek alkalmával az énekes szolgálat. A rendszerváltást követő években, miközben megindult a kárpátaljai református egyház újjászületése, mi itt az ungvári gyülekezetben úgy gondoltuk, hogy ezzel együtt szükség van a gyülekezeteken belül az énektudás fejlesztésére és erősítésére is. Hiszen az ének megújulása az egyház megújulását is hozza magával. Az első énekkari találkozót 2000-ben szervezte meg az ungvári gyülekezet. Azzal a céllal indultunk, hogy alkalmat teremtünk Kárpátalja református gyülekezeteinek énekkarai számára az egymással való találkozásra, melynek során az énekes szolgálat alkalmával tanulhatnak egymástól. 2000-től kezdődően a találkozó - egy alkalmat kivéve - minden évben megrendezésre került. A mostani találkozó kapcsán igen boldogok vagyunk, hiszen 22 gyülekezet 26 énekkara tisztelt meg bennünket, ami rekordnak számít. Másrészt elmondhatjuk, hogy a rendezvény nemzetközi jelleget is öltött, hiszen körünkben szolgálva megmutatta énektudását a nagykaposi református gyülekezet énekkara is."

A találkozó kezdetén Héder János köszöntötte az énekkarokat és a híveket, majd a nyitóénekként elhangzott 90. zsoltárt követően Jánosnak a Jelenésekről írott könyvéből hirdetett igét. Ezután bemutatkoztak maguk az énekkarok: a találkozó első részében az ungvári Credo együttes, az ungvári református ifjúsági kórus, a beregrákosi énekkar, a Nagydobronyi Református Líceum énekkara, az újbátyúi gyermekkórus, a bátyúi-újbátyúi vegyeskar, az ungtarnóci asszonykórus, Mezőgecse, Csonkapapi, Zápszony énekkarai, a nagygejőci férfikar és Nagykapos énekkara lépett fel. Ezt követően az ungvári gyülekezet tagjai szeretetvendégségre invitáltak mindenkit. A folytatásban egy, a megjelent kórusokból összeállt vegyes énekkar - a Liszt Ferenc-évre való tekintettel - két Liszt-művet énekelt el. Majd következett a többi gyülekezeti kórus: a találkozón első alkalommal részt vevő viski énekkar, a nagydobronyi, az izsnyétei és a munkácsi református énekkar, a kisgejőci Gyöngykaláris gyermekénekkar, az oroszi református egyházközség, valamint az ugyanezen település könyvtárának tagjaiból álló vegyeskórus, a Tivadarfalvi Református Líceum Örömzengők nevű zenekara, a borzsovai és mezővári gyermekkórus, a szürtei és szalókai énekkarok, valamint a borzsovai és mezővári felnőttkórusok.

Az énekes szolgálatokat követően Héder János köszönetet mondott minden jelenlévőnek, hogy munkáját félretéve napját a találkozónak szentelte. Az énekkarok mindegyike emléklapot kapott egy szál virág kíséretében. A kórustalálkozó zárásaként a résztvevők közösen elénekelték a Himnuszt, majd az áldásvételt követően megkoszorúzták a templom előtt lévő kopjafát.

"Büszkeséggel és boldogsággal tölt el bennünket minden egyes Isten kegyelméből megvalósult találkozó - mondta el Héder János. - Összegezve a tíz találkozót, úgy érzem, eredményes munkát tudhatunk magunk mögött, hiszen az évek során ezek hatására új énekkarok alakultak, és teljesen megújult a gyülekezetekben az énekkultúra. Különösen örömteli, hogy számos fiatal is énekes szolgálatot vállal énekkarokban, kórusokban, és már csak ennek okán is jövőt látunk a találkozók további szervezésében."

F. Zs.