Indul a pályázás a nevelési-oktatási támogatásra

2011. május 13., 10:00 , 539. szám

Az idei év tavaszától a határon túli magyarság támogatása – a megszűnt Szülőföld Alap helyett – az újonnan létrehozott Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. hatáskörébe tartozik, melynek bejegyzése a közelmúltban történt meg. Az alap egyik fontos feladatköre a Szülőföldön magyarul pályázat lebonyolítása is, amellyel Kárpátalján a "KMKSZ" Jótékonysági Alapítványt bízták meg. A Jótékonysági Alapítvány igazgatóját, Gulácsy Gézát arra kértük, tájékoztassa olvasóinkat a változásokról, a pályázattal kapcsolatos tudnivalókról.

– A Bethlen Gábor Alap meghirdette a Szülőföldön magyarul pályázat felhívását. Van-e ebben valamilyen eltérés az eddigi gyakorlathoz képest?

– Igen. A legfontosabb az, hogy a módosított Státustörvénynek megfelelően a pályázók maguk a magyar oktatási intézményekben tanuló kiskorúak, akiknek nevében a szüleik vagy nevelőszüleik járnak el és ők kapják majd kézhez a támogatást is. Ezzel egyszersmind minimalizálni lehet a támogatások adóterhét. Egyébként ugyanazon kategóriákban, ugyanolyan összegekre lehet majd pályázni. A másik fontos változás, hogy ebben a tanévben a magyar óvodákban, óvodai csoportokban tanulók is pályázhatnak, ami mintegy 3500 személlyel növeli a támogatottak körét. Egészében több mint huszonegyezer pályázatra számítunk.

– Az új kiírás szerint milyen dokumentumok szükségesek a pályázat beadásához?

– A leglényegesebb változást e téren az jelenti, hogy minden pályázó gyermeknek szüksége van identifikációs számra. Ez az adóazonosító szám születésétől fogva megillet minden állampolgárt, azonban az arról szóló igazolást írásban kérelmezni kell az állami adóhatóság lakhely szerint illetékes fiókjánál, s azt az adóhatóságnak elvben kb. 2 hét alatt ki kell adnia. A kiskorúak esetében a kérelem benyújtása a ДР -1 formanyomtatványon történik, a szülő által, a gyermek születési bizonyítványának és a szülő személyi igazolványának a felmutatása mellett.

Az identifikációs kód fénymásolatán kívül, mint eddig is, szükség van a gyermek(ek) születési anyakönyvi kivonatának, a szülő személyi igazolványának és a szülő identifikációs kódjának a fénymásolatára, illetve az iskolalátogatási igazolás eredetijére is. Fontos, hogy aki betölti a 25., illetve 45. életévét, ragasztassa be a személyi igazolványába a fényképét, mert másképpen az nem érvényes!

A felsőoktatási hallgatók esetében az eddigi gyakorlat szerint kell eljárni.

– Kizáró ok-e, ha valaki nem tudja benyújtani a gyermek identifikációs számáról szóló másolatot?

– Enélkül a pályázat nem bírálható el pozitívan. A pályázat ezen igazolás nélkül benyújtható, hiánypótlásként pedig a hiányzó dokumentumot minél előbb, de június végéig mindenképp pótolni kell.

– Van-e valamilyen változás az iskolalátogatás igazolásával kapcsolatban?

– Az iskolalátogatási igazolás az óvodák, általános és középfokú oktatási intézmények esetében kizárólag az erre elkészített formanyomtatványon nyújtható be. Ezeket minden intézménynek elküldtük a kellő mennyiségben. A lényegi változást e téren az jelenti, hogy az igazolásban fel kell tüntetni az első félévben igazolatlanul mulasztott tanórák számát, valamint a gyermek taneszközökkel és felszerelésekkel való ellátottságánk elégséges vagy elégtelen voltát. Az igazolást nemcsak az intézmény vezetője írja alá, hanem a gyermek osztályfőnöke, illetve az óvodai csoport vezetője is. Az "A" kategóriás pályázat abban az esetben kerülhet pozitív elbírálásra, ha az igazolatlan hiányzások száma az első félévben nem haladta meg az 50 tanórát.

A vasárnapi iskolák számára kissé más az iskolalátogatási igazolás formája. Azt az oktatást vezető személyen kívül a fenntartó (pl. a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség) képviselőjének is hitelesítenie kell. Egyébként a meghirdetett pályázati felhívás csak az olyan esetekben teszi lehetővé a támogatás megítélését az ilyen oktatási formákban részt vevők részére, ha a szomszédos településen nincs napi bejárással elérhető magyar oktatási intézmény.

– Hol, kinél nyújtható be a pályázat?

– A pályázatok a "KMKSZ" Jótékonysági Alapítvány száznyolc helyi megbízottjának valamelyikénél nyújthatók be, főszabályként a szülő lakhelyén. Ez alól csak azon esetek képezhetnek kivételt, amikor a pályázó lakhelyén (pl. szórvány) nem működik megbízott. Ilyenkor a legközelebbi településen, vagy a regionális irodában is benyújtható a pályázat. A helyi megbízottak nevét és azok tevékenységi területét publikáljuk. A további információkat a megbízottak helyben közzéteszik. A felsőoktatásban részt vevő hallgatók a lakhelyükön, vagy a tanulmányuk helyén illetékes munkatársunkhoz fordulhatnak.