Fagykár után, gyümölcsritkítás előtt a gyümölcsösben

2011. május 20., 10:00 , 540. szám

Arról, hogy mi mindent tehetünk kertünkben ebben az időszakban a szép és egészséges termésért, Parászka Györgyöt, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanárát kérdeztük.

- Néhány hete jelentős kárt okozott a gazdáknak a talaj menti fagy. Mit tehetünk utólag?

- Valóban jelentős károkat okozott a fagy, amely elsősorban az alacsonyabban fekvő régiókat érintette, míg a magasabban fekvő területeken, dombokon-hegyeken egyáltalán nem keletkeztek károk. A szőlőnél most meg kell várni, hogy megjelenjenek az új hajtások, a régi, károsodott hajtásokat csak ezután tanácsos eltávolítani. A fákat ajánlatos lepermetezni valamilyen bórtartalmú lombtrágyával, ami segít regenerálódni a fagykár után a hajtásoknak. Ilyen készítmény például a Solugor. Mindez nem hozza vissza a lefagyott virágokat és zöld részeket, azonban elősegíti a növények újraéledését, a megmaradt termésrész biztosabb beérését. Szerencsére az elmúlt napokban jött egy kis csapadék, ami ugyancsak segíti az intenzív növekedés megindulását.

- Milyen napi teendők adódnak ilyenkor a gyümölcsfák körül?

- Máig kevéssé elfogadott a kertészek körében, hogy bizony, a fáinkat is öntözni kell. Mindenekelőtt az új telepítésű gyümölcsfák vízellátására figyeljünk oda, és szükség esetén alaposan öntözzük be őket. Ebből a szempontból hasznosak a törzs körül kialakított úgynevezett "tányérok", azaz felásott vízgyűjtő területek, melyek elősegítik az öntözést, illetve a kijuttatott víz, valamint a lehulló csapadék jobb hasznosulását. Ugyancsak a jobb vízmegőrzés, továbbá a gyomosodás elkerülése érdekében célszerű ezen tányérok takarása. Erre a célra megfelel például a fakéreg, de a szalma, a lekaszált fű is.

Az aktuális kártevők és kórokozók elleni permetezés mellett nagyon fontos, hogy folyamatosan szemmel tartsuk fáink egészségi állapotát. A kisebb számban megjelenő kártevőket, kórokozókat mechanikusan is eltávolíthatjuk a fákról. Bizonyos esetekben, mint például az őszibarack levélfodrosodásakor, amennyiben a rezes lemosó permetezést nem vagy nem megfelelő időpontban végeztük el, esetleg a fajta különösen érzékeny erre a kórra, tanácsos eltávolítani a megtámadott fákról a fertőzött leveleket. Ezzel jelentősen csökkenthetjük a kór tovaterjedését, a nagyobb fertőzés kialakulását. Hangsúlyozni szeretném, hogy nem elég eltávolítani a fákról a kórokozókkal vagy kártevőkkel fertőzött részeket. A levágott leveleket, ágakat semmi esetre se hagyjuk a fák alatt vagy a közelükben, hanem égessük el, esetleg ássuk a földbe.

- Mit kell tudnunk a termés ritkításáról?

- A fagyosszentek elmúltával kezdjük meg gyümölcsfáinkon a termés ritkítását. Előfordul, hogy a természetes gyümölcselrúgás után is sok gyümölcskezdemény marad a fán, amit ritkítani szükséges. Ezzel ugyanis megfelelő teret biztosítunk a gyümölcs fejlődéséhez, s a fa pontosan annyi gyümölcsöt nevel majd, amennyi biztonsággal és egészségesen beérhet. Azonban kerüljük a túlzott ritkítást, mert a nagyon nagy gyümölcs rontja a tárolhatóságot. A családi kertekben például néha gond, ha a fa nagyobb almákat terem, mint amekkorát egyszerre szívesen elfogyasztunk. Az almánál egyéábként előfordul, hogy egy fürtben 4-6 gyümölcs is megjelenik. Ezek közül hagyjunk meg hármat, a többit - a kisebbeket - távolítsuk el, ha van rá lehetőségünk, azaz ha nem nagyok a fák. A körténél idén nem mutatkozik valami hatalmas termés, így ott valószínűleg nem jelent majd gondot a termésritkítás, viszont az őszibarack esetében szinte kötelező ritkítani. A őszibarack ugyanis egy olyan csonthéjas növény, amely az egész éves növekedési energiája 60-70 százalékát magfejlesztésre fordítja. Ha túl sok gyümölcsöt hagyunk a fán, azok kicsik maradnak, ami minőségben és árban is veszteséget jelent. De veszteség ez a fának is, mert képes elpusztítani magát az erőn felüli termésnövesztéssel, különösen egy szárazabb esztendőben. A őszibarack-termelők tudják, hogy javasolt tíz centiméterenként meghagyni egy gyümölcsöt az ágon. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a mintegy 100-120 grammosra, azaz teniszlabda nagyságúra megnövő gyümölcsök egymáshoz érjenek érés előtt. Ez azért fontos, mert a barackmoly nagyon szereti a barackoknak ezt az érintkezési pontját. Szúrása nyomán itt támadhat a monília. Munkaigényes folyamatról van szó, úgyhogy tanácsos mielőbb nekilátni. Mi akkor szoktuk kezdeni a munkát, amikor a bogyók elérik a cseresznyényi méretet, s a magképződés megindulásáig kell befejezni.

- Egyik olvasónk kérdezte, hogyan növeszthetne körtét üvegben?

- Amint megjelennek a gyümölcskezdemények, dugjunk egy pici gyümölcsöt a kiszemelt üvegbe. Rögzítsük úgy a palackot, hogy a szája lefelé álljon, s takarjuk el a közvetlen napfénytől, esetleg meszeljük be, hogy az üvegházhatást elkerüljük. Miután a körte belenőtt az üvegbe és beérett, vegyük le a fáról az üveggel együtt, s öntsük rá a körtepálinkát vagy a kisüstit. Ez rendkívül kellemes körtearomát ad a pálinkának. Különösen alkalmas erre a célra a Vilmos körte. Elvben más gyümölcsökkel is megoldható ez az eljárás, ha hosszú a száruk, s megfelelően helyezkednek el az ágon.

pszv