Kémsztori vagy külpolitikai bosszú?

2011. május 20., 10:00 , 540. szám

Május 13-án Ukrajna persona non gratának nyilvánította a Cseh Köztársaság kijevi nagykövetségének két munkatársát. Az ukrán Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a katonai attaséknak olyan cselekedeteikért kell távozniuk, amelyek "nem egyeztethetők össze a diplomáciai kapcsolatokra vonatkozó bécsi konvencióval".

"A cseh diplomáciai misszió vezetőjének határozott tiltakozásunkat fejeztük ki amiatt, hogy a diplomata státuszt Ukrajnában államtitkot képező információ gyűjtésére használják fel" - idézi a Külügyminisztérium hivatalos közleményét a korrespondent.net. Nem sokkal később a külügyben pontosítottak: a két katonát kémkedéssel vádolták. A cseh ezredes és őrnagy ezek szerint a légierőre vonatkozó információkat gyűjtött, kiutasításukról az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kérésére döntöttek.

Az SZBU tájékoztatása szerint a cseh diplomaták két ukrán állampolgárságú személlyel működtek együtt, akik államtitoknak minősülő információkhoz fértek hozzá. Egyikük, a Védelmi Minisztérium munkatársa, akit a cseh titkosszolgálatok beszerveztek, pénzért adott át titkos adatokat. Ellenük bűnügyi eljárás indult.

Prágában ugyanakkor másként látják a történteket. Legalábbis Karel Schwarzenberg kormányfőhelyettes, a cseh külügyek irányítója a Mlada Frona Dnes lapnak nyilatkozva úgy vélte, diplomatáik kiutasítása válasz arra, hogy Csehország a közelmúltban politikai menedékjogot adott Bohdan Danyilisinnak, a legutóbbi Timosenko-kormány gazdasági miniszterének.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, Kijevben a külföldre távozott Danyilisint hivatali helyzettel való visszaéléssel vádolják, továbbá azzal, hogy 1,75 millió dolláros kárt okozott az államnak. A Timosenko vezette ellenzék ugyanakkor a hatóságok üldözéséről beszélt. Miután nem jelent meg az ukrán belügyi hatóságok idézésére, a volt miniszter ellen nemzetközi körözést adtak ki. Danyilisint ennek alapján vették őrizetbe Csehországban 2010 őszén, de 2011 telén megadták neki a politikai menedékjogot, s ugyanakkor megtagadták a kiadatását Ukrajnának.

Az attasék kiutasítására válaszul Prága május 14-én bejelentette, hogy két ukrán diplomatának el kell hagynia a cseh fővárost. Kijevben aránytalannak nevezték a választ, s egyben cáfolták, hogy a cseh diplomaták kiutasításának köze lenne a Danyilisin-esethez.

szcs