KMKSZ-vezetők a Vidékfejlesztési Minisztériumban

2011. május 20., 10:00 , 540. szám

Hétfőn a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) küldöttsége Budapesten látogatást tett a Vidékfejlesztési Minisztériumban, ahol fogadta őket Ángyán József, a tárca parlamenti államtitkára. Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, Brenzovics László alelnök és vendéglátójuk a kárpátaljai területen folytatandó együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak.

A KMKSZ vezetői, ismertetve a kárpátaljai helyzetet, rámutattak arra, hogy a lakosság többsége régiónkban faluhelyen él, s valamilyen formában a mezőgazdaságból próbál megélni. "Az egész vidék jövője szempontjából fontos, hogy támogatást tudjunk nyújtani a gazdálkodó emberek számára" - fogalmazott lapunknak a tanácskozáson elhangzottakról beszámolva Brenzovics László. A felek egyetértettek abban, hogy vidékünkön nem a nagyüzemi gazdálkodás jelenti a hosszú távú megoldást, hanem elsősorban a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére van szükség, különös tekintettel a zöldség- és gyümölcstermesztésre, ezen belül is a primőrökre, valamint a falusi turizmusra.

Ángyán József tájékoztatta vendégeit arról, hogy folyamatban van a magyarországi vidékfejlesztési stratégia kidolgozása, a közeljövőben pedig megkezdik egy átfogó Kárpát-medencei vidékfejlesztési koncepció kimunkálását. Az államtitkár a KMKSZ segítségét kérte ahhoz, hogy kárpátaljai szakembereket is bevonhassanak a munkába.

hk