A krónikus fáradtság-szindróma

2011. május 20., 10:00 , 540. szám

Már egy fél éve, reggeltől estig állandóan fáradtnak érzem magam, az álmatlanság miatt éjszaka sem tudom kipihenni magamat, s a munkámra sem tudok koncentrálni. Mit tehetnék azért, hogy visszatérjen az életerőm? - érdeklődött szerkesztőségünknél egy tiszaújlaki olvasónk. Kérdéseit dr. Lasek Lászlóhoz, a Nagyszőlősi Járási Kórház idegosztályának főorvosához továbbítottuk.

- Sokszor mi magunk is csak legyintünk azokra, akik állandó fáradtsággal küszködnek, s nem tudják megfelelően kipihenni magukat, pedig valós egészségügyi problémáról van szó, mely elsősorban a 20-50 éves embereket, s közülük is nagyobbrészt a nőket érinti, a kór pedig krónikus fáradtság-szindróma néven került be a szakirodalomba - fejti ki a szakember. - A betegség legfontosabb tünete a fáradtság, mely hetek óta tart, s elég súlyos ahhoz, hogy megzavarja a mindennapi életet. A súlyos fáradtság már ébredéskor jelentkezik, és egész nap tart. További szimptóma még a memóriazavar, a fejfájás, a koncentrációzavar, az álmatlanság, valamint a torokban, az ízületekben, az izmokban és a hasban jelentkező fájdalmak. Ezek mellett pedig előfordulhat még a hőemelkedés, s megduzzadhatnak a nyaki, illetve a hónalji nyirokcsomók.

- Mi idézheti elő a krónikus fáradtságot?

- A pontos kiváltó ok még nem ismert, s egyetlen laboratóriumi vizsgálattal sem lehet egyértelműen kimutatni a krónikus fáradtság-szindróma meglétét. Csak akkor mondhatjuk ki, hogy valóban ezzel a kórral állunk szemben, ha semmilyen más ok nem derül ki (beleértve a gyógyszerek mellékhatásait is), amely kiválthatná a fent említett tüneteket. Néhány kutató úgy véli, hogy a szindróma kiváltó oka az immunrendszer meggyengülése lehet, míg más elméletek szerint az alacsony vérnyomás, központi idegrendszeri gyulladás, hormonális rendellenesség, agyi vérkeringési zavar vagy a hibás étrend, egyes tápanyagok hiánya idézheti elő ezt a rejtélyes megbetegedést.

- Mit tehetnek a krónikus fáradtsággal küszködők?

- Ha a fáradtság már két hete tart, okvetlenül forduljunk orvoshoz. A terápia során először is erősíteni kell az immunrendszert, amit bizonyos növényi kivonatok segítségével érhetünk el. Jó hatással van a betegre a rendszeres edzés, a séta, az úszás, a kerékpározás, melyek mind fokozzák a szervezet ellenálló-képességét. Táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, s legalább hetente kétszer kerüljön hal az asztalunkra. Széles körben alkalmazzák még a táplálékkiegészítők és vitaminok nagy adagokban való szedését, de ezek hatása nem bizonyított. Nyugtató hatású gyógynövénykészítményekkel viszont elérhetjük, hogy jól aludjunk, kipihenjük magunkat az éjszaka folyamán, így csökkenjen a fáradtságérzetünk. S mivel a krónikus fáradtság-szindróma ún. streszsz-betegség, javasolt még a pszichoterápia. Természetesen gyógyszeres kezelést is alkalmazunk. Egyes esetekben hatékonyaknak bizonyulnak az antidepresszánsok és kosztikoszteroidok, ugyanakkor hatékonyságuk a szindróma kezelésében még nem nyert százszázalékos bizonyítást. Az idő előrehaladtával viszont a legtöbb esetben mérséklődnek a krónikus fáradtság tünetei, s a hosszú pihenési időszakok is csökkentik a szimptómák gyakoriságát.

Lajos Mihály