A magyar nagykövet a Rákóczi-főiskolán

2011. május 20., 10:00 , 540. szám

Erős Európa - erős EU, erős szomszédok címmel tartott előadást hétfőn a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán Bayer Mihály, a Magyar Köztársaság kijevi nagykövete. A hallgatóság az utóbbi hetek honosítással kapcsolatos titkosszolgálati botránya iránt is érdeklődött a diplomatánál.

Nagyszerű alkalom ez a nagyköveti látogatás arra, hogy közvetlenül tegyük fel a magyar-magyar és az ukrán-magyar kapcsolatokat érintő kérdéseinket az anyaországi diplomatának, hangsúlyozta dr. Orosz Ildikó, aki a nagykövetet és a kíséretében lévő Tóth István beregszászi magyar főkonzult a vendéglátók és a hallgatóság nevében köszöntötte. A Rákóczi-főiskola elnöke elmondta, hogy Bayer Mihály kárpátaljai látogatása során korábban előadást tartott az Ungvári Nemzeti Egyetemen, felkereste a rahói római katolikus közösséget, s részt vett Munkácson az egyházi kórusok Törd meg kenyered az éhezőkkel címmel megrendezett jótékonysági koncertjén.

Történelmi helyzetben van Magyarország, ritkán adódik, hogy egy ország az Európai Unió autójának kormánya mögé ülhessen egy fél évre - hangsúlyozta a nagykövet. A diplomata előadásában kitért többek között a magyar EU-elnökség célkitűzéseire, arra, miként jutott idáig Magyarország, s milyen tanulságokat kínál mindez Ukrajna számára. Szóba került ezenkívül, hogyan alakulnak napjainkban Ukrajna és az Európai Unió kapcsolatai, s mit tesz Magyarország észak-keleti szomszédja integrációs törekvéseinek támogatása érdekében. Bayer Mihály az EU szomszédságpolitikájáról szólva hangsúlyozta, hogy az Unió erős, azaz kiszámítható, megbízható, felelősségteljes partnerekben érdekelt. Az EU soros elnökeként Magyarország Ukrajna barátjaként, szomszédjaként és partnereként támogatást nyújt annak az unióval való politikai társulásában és gazdasági integrációjában, igyekszik átadni a rendszerváltás utáni demokratikus átmenet során szerzett tapasztalatait, jelezte a szónok. A magyar elnökség céljai között szerepel az Ukrajna és az EU közötti vízummentességhez vezető folyamat elősegítése, a bilaterális kapcsolatok erősítése, hangsúlyozta a diplomata.

Az ukrajnai magyaroknak az Ukrán Biztonsági Szolgálat által a magyar honosítási eljárásban való részvételük miatti zaklatására vonatkozó hallgatói kérdésre válaszolva Bayer Mihály sajnálatosnak nevezte azokat, s reményének adott hangot, hogy nem ismétlődnek meg. Hozzátette: a magyar diplomácia foglalkozik a történtekkel.

hk