Ha a munkanélküli férj nem fizet tartásdíjat

2011. május 27., 10:00 , 541. szám

"Volt férjem a közelmúltig rendszeresen folyósította a bíróság által megállapított tartásdíjat két kiskorú gyermekünk után, azonban elvesztette az állását, most már hónapok óta hivatalosan is munkanélküli, s nem fizet. Kérem, adjon tanácsot, mitévő legyek a tartásdíj ügyében, jogosult vagyok-e valamiféle segélyre a gyermekeim után?"

- Az a körülmény, hogy a volt férje hivatalosan munkanélküli, nem mentesíti őt a tartásdíj fizetésének kötelezettsége alól. A Miniszteri Kabinet 1993. február 26-i 146. számú határozata értelmében a tartásdíjat a volt férje más természetű járandóságaiból is folyósíthatják (például a nyugdíjából, a munkanélküli segélyéből, a bérbe adott földrészlege után befolyó bérleti díjból stb.).

Ukrajna Törvénye A gyermekes családok állami támogatásáról értelmében ön jogosult a gyermekeit egyedül nevelő anyákat megillető támogatásra. Azt tanácsolnám, hogy forduljon ez ügyben a lakhelye szerint illetékes járási, települési vagy kerületi szociális osztályhoz, ahol az előírt dokumentumok benyújtása után folyósítani fogják önnek a támogatást, melynek mértékét az adott életkorú gyermekekre megállapított megélhetési minimum 50 százaléka és a család összjövedelméből (az utolsó hat hónap bevételei alapján) egy főre jutó összeg közötti különbözetként határozzák meg.

hk