Magyar választókerületet és szavazólapot szorgalmaz a KMKSZ

Levél Lavrinovicshoz

2011. május 27., 10:00 , 541. szám

A készülő új parlamenti választási törvény tervezetével kapcsolatos észrevételeit fogalmazta meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Olekszandr Lavrinovics igazságügyi miniszterhez írt levelében.

Arról, hogy a Szövetség levélben juttatja el a törvénytervezettel kapcsolatos javaslatait az illetékesekhez, a KMKSZ elnökségének hétfői ülésén született döntés. Mint a tanácskozáson elhangzott, a KMKSZ a késve érkezett meghívó miatt nem vehetett részt a formálódó választási törvény megvitatására rendezett fórumon, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség érdekeit megjelenítő észrevételeit figyelembe vegyék a jogszabály szövegének véglegesítésekor.

A képviselőválasztás territoriális megszervezése címet viselő III. fejezet 18. paragrafusával kapcsolatban azt javasolja a magyar érdekvédelmi szervezet, hogy egészítsék ki a rendelkezést azzal a kitétellel, amely korábban, az 1997-es választási törvényben (7. paragrafus, 2. pont) már szerepelt: "Azok a területek, ahol egy tömbben élnek az egyes nemzetiségi kisebbségek, nem terjedhetnek túl egy választókerület határain. Azokban az esetekben, ha a nemzetiségi kisebbséghez tartozó választók száma nagyobb az egy választókörzet létrehozásához szükségesnél, a körzeteket oly módon kell kialakítani, hogy legalább az egyikben a nemzetiségi kisebbséghez tartozó választók alkossák a többséget."

A Szavazás és a képviselőválasztás eredményeinek megállapítása címet viselő X. fejezet 74., a szavazólapról rendelkező paragrafusának 3. alpontját oly módon javasolja kiegészíteni a KMKSZ, ami lehetővé tenné a szavazólapoknak a nemzetiségi kisebbségek nyelvén történő elkészítését. szcs