"Mese, mese, mátka..." – tizedik alkalommal

Népmesemondó verseny Sárosorosziban

2011. május 27., 10:00 , 541. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) megyei szervezete, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete és Sárosoroszi Alapszervezete, valamint a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) az Oroszi Általános Iskolában "Mese, mese, mátka..." címmel május 22-én ismét megszervezte a hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő népmesemondó versenyt, melyen a Beregszászi járás általános iskolás tanulói vettek részt. A versenyre közel 40 gyerek jelentkezett 9-11 és 12-15 éves korcsoportban.

A szép számban összegyűlt érdeklődőket Sebi Attila, az általános iskola igazgatója köszöntötte, szólva arról, hogy a mesemondó verseny a tanintézmény rangos eseményének számít, mely immár hagyománnyá nőtte ki magát.

Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke szintén méltatta a tízéves jubileum jelentőségét. Elmondta: a verseny napjainkra egy nagyszabású, a mesemondás hagyományait ápoló rendezvénnyé nőtte ki magát, mely számos gyereket mozgat meg, s akik közül többen is a verseny évről évre visszatérő résztvevői. A KMKSZ BKSZ elnöke végezetül a mese értékközvetítő szerepéről is szólt.

Hiába András, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke a meséről mint az embert élete során már kisgyermekkorától elkísérő fogalomról szólt, egyben Cséke Ilonának, a KMKSZ előző elnökének, a verseny elindítójának és évről évre lelkes szervezőjének üdvözletét tolmácsolta, aki betegség miatt ez alkalommal nem tudott jelen lenni.

A KMPSZ képviseletében Riskó Márta, a szervezet alelnöke, a zsűri tagja mondott üdvözlő szavakat, megköszönte a versenyen induló gyerekeknek és felkészítőiknek a részvételt, majd ismertette a versennyel kapcsolatos tudnivalókat. Elmondta: a versenyen 1-4. és 5-9. osztályos kategóriában mérettetnek meg a gyerekek. Az előbbi kettő mellett ugyanakkor külön kategóriában versenyeznek a kovászói vasárnapi iskola tanulói. Végezetül Riskó Márta bemutatta a többi zsűritagot: Kovács Erzsébetet, az oroszi iskola magyartanárát, Iván Évát, a derceni iskola magyartanárnőjét, a KMPSZ magyar szakosokat tömörítő szekciójának munkácsi járási vezetőjét, valamint Kovácsné Marton Erzsébet, a Közoktatás és a Küldetés c. lapok főszerkesztőjét.

Az ezt követő verseny során a zsűri a közönséggel együtt humorban és tanulságokban bővelkedő meséket hallhatott, melyeket a gyerekek lelkesen adtak elő, többen a történethez illő népviseletben vagy jelmezben. A zsűri döntése alapján a díjazottak a következők lettek:

1-4. osztály:1. Jakab Dániel (Nagymuzsaly), 2. Holozsay Hanna (Oroszi), 3. Léhán Bianka (Oroszi). A kategória különdíját a nagymuzsalyi Salánki Rebeka és az oroszi Lenyó Daniella kapta.

5-9. osztály:1. Tóth Hajnalka (Mezővári), 2. Brekócki Evelin (Oroszi), 3. Bábel Ildikó (Oroszi). Brekócki Viktória (Oroszi), Kiss Nikolett (Beregszász) és Geletei Ágota (Oroszi) a kategória különdíját kapta.

A kovászói vasárnapi iskola tanulói:1. Burcsa Erika, 2. Keseja Katalin, 3. Burcsa Ilona. Különdíjban részesült Gál Dominika, a verseny legfiatalabb s egyik legtalpraesettebb résztvevője.

A verseny többi résztvevője sem távozott üres kézzel, mindenki részesült ajándékban. A díjakat, ajándékokat és az okleveleket a KMKSZ, illetve a KMPSZ ajánlotta fel.

F. Zs.