A pert elnapolták

Vereckei emlékmű

2011. május 27., 10:00 , 541. szám

Elmaradt az ukrán nacionalisták tüntetése múlt szerdán Volócon, azonban a vereckei magyar honfoglalási emlékmű megrongálásával gyanúsított jobboldali politikusok április 28-án elkezdődött pere sem folytatódott.

Mint arról lapunk is beszámolt, Matl Péter alkotásának februári megrongálásával az ügyészség a Szvoboda ukrán nacionalista párt gyakorlatilag tetten ért megyei vezetőit vádolta meg. A párt a május 18-ára kitűzött második tárgyalási napra tüntetést hirdetett meg az ügyet tárgyaló volóci járási bíróság épülete elé. A helyszín biztosítására kivezényelt rendőrök azonban hiába fáradtak, mert a jelzett időpontra egy fia tüntető sem jelent meg.

Iljasovics Viktor ügyvéd, a perben sértettként, illetve felperesként fellépő Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) képviselője érdeklődésünkre elmondta, nem sokkal azután, hogy nyilvánvalóvá vált, a tüntetés elmarad, az alpereseket képviselő ügyvéd elfoglaltságára hivatkozva távirati úton kérte a tárgyalás elhalasztását.

Korábban a zakarpattya.net.ua internetes portál közölte, hogy az alperesek képviselője az ügyben tartott előzetes bírósági meghallgatás után ellenkeresetet nyújtott be, melyben kéri, hogy a bíróság ismerje el önkényes építkezésnek a vereckei emlékmű létrehozását a KMKSZ által, s kötelezze az építtetőt annak lebontására. Iljasovics Viktor ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta, az ukrán jogrend nem ad lehetőséget arra, hogy egy büntetőjogi per vádlottjai ellenkeresettel éljenek. Polgári peres keresetet büntetőjogi eljárás keretében csak a sértett félnek, azaz esetünkben a KMKSZ-nek áll jogában benyújtani, jelezte az ügyvéd, emlékeztetve, hogy a Szövetség élt is ezzel a lehetőéggel, amennyiben az okozott kár megtérítését kéri. Iljasovics Viktor hangsúlyozta: a Szvoboda képviselői legfeljebb egy külön polgári peres eljárás keretében próbálhatnák meg elérni a vereckei emlékmű lebontását, ám szerinte erre sincs semmilyen jogalapjuk, hiszen az emlékmű, annak megépülése semmilyen módon nem sérti a jogaikat. Mint rámutatott, a pártnál is tisztában lehetnek ezzel, hiszen ellenkező esetben már rég megpróbálkoztak volna az emlékmű jogi úton történő megsemmisítésével.

szcs