A rühesség

2011. május 27., 10:00 , 541. szám

Néhány napja apró, pirosas kiütések jelentek meg a testemen, melyek párokba rendeződve helyezkednek el a bőrömön, s leginkább este és éjjel viszketnek. Milyen betegséget kaptam el, s mit tehetnék a gyógyulásomért? - fordult levélben szerkesztőségünkhöz egy nagybakosi olvasónk. Kérdéseit dr. Tyimofej Zjatyukhoz, a Beregszászi Járási Kórház bőr- és nemi beteg osztályának főorvosához továbbítottuk.

- A beteget minden bizonnyal a rühesség támadta meg, mely a tetvességgel együtt a parazitális, fertőző bőrbetegségek közé tartozik - fejti ki a szakember. - Nagyon elterjedt kórról van szó, amit az igen apró, porszemnyi méretű rühatka vált ki. A megtermékenyült nőnemű egyedek a bőrfelületre kerülve befúrják magukat a hámrétegbe, ott beágyazódnak, majd lerakják a tojásaikat, a kikelő fiatal példányok pedig az anyaállatok által fúrt járatokon keresztül jutnak oxigénhez, s az ivarérettséget elérve, ugyanezeken a járatokon másznak ki a bőr külső felületére, ahol párosodnak, ezt követően pedig a nőstények újabb utakat fúrnak a hámszövetbe, hogy ott újabb tojásokat helyezzenek el. Így két-hat hét lappangási idő után az élősködők állománya gyors szaporodásnak indul (egy parazita élettartama három hónap), s a betegség testi érintkezés, például kézfogás, szoptatás, a házaspárok vagy szerelmi partnerek által közösen használt ágynemű, illetve a fertőzött személyek által megfogott, majd az egészéges emerek által is kézbe vett tárgyak útján terjed. Különösen gyakran kaphatjuk el a tömegközlekedési járműveken utazva, s igen könnyen átadhatják egymásnak a gyermekek az óvodákban, a játszótereken, valamint az iskolákban.

- Melyek a kór tünetei?

- A rühesség esetén mákszemnyi, pirosas, kettős kiütések jelennek meg a hason, a mellkason, a hónaljban, a karok és a combok belső oldalán, a feneken, a férfiaknál pedig a herezacskókon, valamint a hímvesszőn is, miközben a bőr nem jön gyulladásba, s míg a beteg napközben csak enyhébb viszketést érez, addig tusolás és fürdés után vagy a kefekvést követően, az ágy melegében nagyon intenzívvé válik a viszketegség. A sötétebb történelmi korszakokban, amikor az emberek még nem mostak olyan gyakran kezet, mint napjainkban, az ujjak között is megjelentek a kiütések, ma viszont száz páciens közül jó, ha egynél találunk pettyeket a jelzett helyeken. A felnőttek és a csecsemőkorúaknál, idősebb gyermekek esetében sohasem tűnnek fel a kiütések az arcokon, ám az újszülöttek arcocskáján gyakorta megjelennek a pettyek, ha a szoptató anya rühes, s a gyermeke táplálása során átadja neki a fertőzést. Amennyiben pedig a betegek elvakarják a kiütéseket, akkor hemmorágiás kiütések, gennyes foltok jelennek meg a helyükön, s a véraláfutások miatt enyhén piros színű, egyenes vonalak jelennek meg a fertőzött testfelületeken, melyek úgy néznek ki, mintha körömmel belevájtak volna a bőrbe. A férfi nemi szerveken felbukkanó gennyes foltok hasonlóak azokhoz, melyek a szifilisz miatt alakulnak ki, ezért is ajánlatos a megjelenésük után azonnal szakorvoshoz fordulni, hogy tisztázza, nemi- vagy bőrbetegségről van-e szó. Sőt azt ajánlom, hogy a betegek már az első kiütések megjelenésekor keressék fel a bőrgyógyászt, mert a betegség elhanyagolása vagy a nem megfelelő kezelése szövődményekhez, biodermitisz vagy mikrobiális ekcéma formájában jelentkező bakteriális fertőzésekhez vezet.

- Miként kezeljük, s hogyan előzhetjük meg a rühességet?

- Harminckilenc százalékos kénkenőccsel, húsz százalékos benzil-benzol-oldattal vagy kenőccsel, illetve Spregal spray-vel kell kezelni a fertőzött bőrfelületeket, s a szakorvos szabja meg, hogy a beteg állapotától, a kór mértékétől függően meddig tartson a terápia. A gyógykezelés minimum három napig, maximum egy hétig tart, ha viszont már megjelentek a szövődmények, beleértve a hemmorágiás kiütéseket is, akkor egy hónaptól is hosszabb ideig elhúzódhat a terápia. Amennyiben a családban egy személy esetében diagnosztizáltuk a kórt, akkor a többi családtagnak is át kell esnie a megelőző kezelésen, a beteg gyermek nem mehet sem az iskolába, sem az óvodába, nehogy továbbadja a fertőzést, a parazitát hordozó ember fehérneműjét és ágyneműjét pedig 60 Celsius-fokos vízben ki kell főzni, majd ki kell vasalni, hogy elpusztítsuk az atkákat. A megelőzés érdekében tartsuk magunkat távol a fertőzött személytől, szigeteljük el a betegség idejére, ne használjuk a beteg teste által érintett fehérneműt, az általa megfogott tárgyakat fertőtlenítsük A-PAR-oldattal, s mossunk gyakran kezet. Az óvodákban, az iskolákban pedig az ott dolgozó orvosnak vagy ápolónőnek tíznaponként meg kell vizsgálnia a gyermekeket, hogy nem jelent-e meg körükben a rühatka.

Lajos Mihály