Évente 50 kárpátaljai gyermek is tanulhat Fonyódon

Sport és karrier

2011. június 3., 10:00 , 542. szám

Tiszaújlakon és Nagyszőlősön jártak a Balaton parti Fonyódon működő Niké Sportegyesület vezetői, hogy kárpátaljai partnerekkel vegyék fel a kapcsolatot. A Niké SE sportiskolájában három sportág: a futball, a birkózás és a kézilabda magas színvonalú utánpótlás-nevelését vállalták fel, ahol 15 éves kortól folyik a képzés. A legfontosabb cél az, hogy a tehetséges gyerekeket felkészítsék arra, hogy kimagasló teljesítményt nyújthassanak a pályán és birkózószőnyegen - mondta el Balogh Vilmos, a Magyar Birkózó Szövetség elnökségi tagja, a Niké SE vezetője és Orbán Győző birkózó, pártoló tag, a magyar miniszterelnök testvére a KMKSZ megyei, járási és helyi vezetőivel, illetve a KMPSZ elnökségével folytatott megbeszéléseket követően.

Balogh Vilmos, Orbán Győző és az ugyancsak birkózó múlttal rendelkező Szentgyörgyi Gábor elsőként a KMKSZ vezetőivel tárgyalt a kulturális szövetség nagyszőlősi székházában. A Niké SE képviselői elmondták, hogy tehetséggondozó intézményükben már most is tanulnak kárpátaljai diákok, de 2012 nyarától szeretnének kárpátaljai válogató táborokat szervezni, ahol szakembereik az említett három sportágban tehetséges gyermekeket keresnének, akiknek a fonyódi intézményben teljes életpályamodellt biztosítanának, azaz tanulási és sportolási lehetőséget, teljes ellátást és ösztöndíjat, valamint segítséget pályájuk további egyengetésében. Az intézmény célja, hogy a tehetséges magyarországi és közöttük évente 200-250 határon túli gyerek számára megteremtsenek minden feltételt ahhoz, hogy kiváló sportolókká váljanak. A jónevű edzők és szakemberek felkészítő munkáján túl az intézmény egyengetni fogja az ifjú sportolók sportkarrierjét és továbbtanulását is. A magyarországi szakemberek reményei szerint növendékeik már néhány éven belül komoly nemzetközi karriert is befuthatnak. Az itt tanuló gyerekeknek beszélniük kell a magyar nyelvet, hisz magyarul folyik a képzés, jól kell teljesíteniük a sportban és a tanulásban is, mert ellenkező esetben távozniuk kell az intézményből. De ezen túl semmire nem kötelezik a kárpátaljai fiatalokat, később akár ukrán színekben is versenyezhetnek, ha azt választják, de a Niké SE vezetői elmondták: arra lennének a legbüszkébbek, ha egy-egy nagyobb siker kapcsán a magyar himnusz csendülne fel tiszteletükre.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke megígérte, hogy a Szövetség részt vesz a kilencedik osztályt befejezett, 15 éves gyerekek számára megrendezett nyári válogatótábor megszervezésében.

A Niké SE vezetői a Nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola épületében találkoztak a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnökségének tagjaival és Orosz Ildikó elnökkel is, akiktől ugyancsak a segítséget és támogatást kértek a szervezéshez. A pedagógusszövetség vezetői szintén támogatásukról biztosították a kezdeményezést.

A megbeszéléseken elhangzott, hogy a magyar kormányzat sportkoncepciója szerint körülbelül hét sportrégióra osztják majd Magyarországot, és a fonyódihoz hasonló iskolák másutt is létrejönnek majd, ahol akár újabb sportágak mestereivé válhatnak a magyar fiatalok.

Badó Zsolt