Ghymes koncert Beregszászban

2011. június 3., 10:00 , 542. szám

A beregszászi szabadtéri színpadon, az Amfiteátrumban lép fel június 18-án a Ghymes együttes.

- A Ghymes kárpátaljai fellépésére a Magyar Külügyminisztérium támogatásával, hazánk EU-elnökségének keretében kerül sor - mondta el érdeklődésünkre Tóth István, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának főkonzulja. - Elképzeléseim között, rövid előzményre visszatekintő diplomáciai tevékenységem során szerepelt a zenekar kárpátaljai fellépésének megszervezése. Nemrég a Kossuth Rádióban hallottam nyilatkozni Szarka Gyuláékat, akik többek között elmondták, hogy szívesen eljönnének Kárpátaljára. Miután a két nemes szándék ily módon találkozott, felvettem a kapcsolatot a zenekarral és hozzáláttam a szervezéshez. A konzulátus törekvése az, hogy olyan értékeket, olyan színvonalas produkciókat hozzunk Kárpátaljára, amelyek erősítik a magyar önazonosságot - tette hozzá a főkonzul.

A Ghymes együttes Szarka Gyula vezetésével olyan szlovákiai magyar zenészekből alakult a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán 1983-ban, akik előtte rockot, komolyzenét, régizenét játszottak - tudhatjuk meg a zenekar hivatalos honlapjáról. Első táncházaikat és népzenei koncertjeiket a Nyitra melletti Gímes (régi írással Ghymes) községben rendezett ifjúsági táborban tartották, innen ered a Ghymes név, amit 1984-ben vett fel a zenekar. A Ghymes zenéje magyar, valamint közép- és kelet-európai népzenei gyökerekből táplálkozik, s az évek során az úgynevezett világzene művelőiként váltak nemzetközileg is ismertté. Ars poeticájuk a muzsika egyetemessége. Íme néhány számos elismerésük közül: 2001-ben a Ghymes együttest a Magyar Művészetért díjjal tüntették ki, 2002-ben a Magyar Rádió eMeRTon-díját nyerte el az év határon túli magyar együttese kategóriában, 2006-ban a Bartók Béla-emlékdíjat vehették át. Az együttes alapítóit, Szarka Tamást és Szarka Gyulát idén tavasszal Kossuth-díjjal tüntették ki.

A zenekar műsorát, mely legújabb, Szikraszemű című albumukon alapul, június 18-án 18 órai kezdettel láthatja a beregszászi közönség.

pszv

Ghymes koncertre szóló meghívók igénylésének helyszínei:

Beregszászi KMPSZ körzeti iroda: Beregszász, O. Kobiljanszka u. 17., tel.: 4-32-59, e-mail: kmpsz@azm.uz.ua;

Munkácsi KMPSZ körzeti iroda: Munkács, Kossuth u. 1., tel.: 0-231-5-46-38; e-mail: mrotukz@mk.uz.ua;

Felső-Tisza-vidéki KMPSZ körzeti iroda: Aknaszlatina, Leningrádi u.18., tel.: 0-234-56-318, e-mail: benedek.imre@vipmail.hu;

Nagyszőlősi KMPSZ körzeti iroda: Nagyszőlős, Ivan Franko u. 1., tel.: 0-243-2-46-65, e-mail: kmksz_nsz@rosa.prokk.net;

Ungvári KMPSZ körzeti iroda: Csap, Béke u. 13., tel.: 0-227-119-05, e-mail: ungregir@gmail.com;

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán belül (Beregszász, Kossuth tér 6):

"Genius" Jótékonysági Alapítvány: tel.: 0-41-2-34-62/153 mellék, e-mail: agora@kmf.uz.ua; Polónyi Katalin Textilmúzeum;

Főiskolai titkárság: tel.: 0-41-2-34-62, e-mail: foiskola@kmf.uz.ua;

Szépirodalmi könyvtár részleg: e-mail: karpatalja.ma@gmail.com.

Jegyek 2011. június 6-tól igényelhetők!