Munkácsi Magyarok Találkozója

2011. június 3., 10:00 , 542. szám

Idén, május 28-án másodszor is megrendezésre került a Munkácsi Magyarok Találkozója, melynek helyszíne ismét a II. Rákóczi Ferenc Középiskola udvara volt.

Az egybegyűlt munkácsi magyarokat Popovics Pál, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke, főszervező üdvözölte, szólva a találkozó előzményeiről.

Szalipszki Endre, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának konzulja elismerését fejezte ki a cserkészcsapatnak a találkozó megszervezéséért, kiemelve: egy nagyon nemes kezdeményezést indítottak útjára, melynek bizonyítéka a nagyszámú résztvevő, akik nemcsak a városból és Kárpátaljáról, de az anyaország több településéről utaztak ide, hogy egykori lakhelyüket, rokonaikat és barátaikat láthassák viszont. "Látva az itt nyüzsgő gyereksereget, arra is lehet következtetni, hogy ez a rendezvény hosszú életű lesz, és még évtizedekig alkalmul szolgál majd a munkácsi magyaroknak az évenkénti rendszeres találkozóra" - zárta szavait a konzul.

Gulácsy Lajos, a Kárpátaljai Református Egyházkerület nyugalmazott püspöke az időskorról osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. A gyümölcsfa kapcsán mondott példázatában kiemelte: "Úgy kell az embernek is megöregedni - fogalmazott a nagytiszteletű úr -, ahogy a fának, vagyis gyümölcsöt teremve: a szeretet, békesség, bölcsesség és a tapasztalat gyümölcsét, mely a fiatalabb generációknak is javára válik."

Az ezt követő kulturális programban fellépett a város nyugdíjas körének Fazekas Sándor karnagy vezette kórusa, Szvirida János karnagy vezetésével a római katolikus ifjúsági kórus, majd Boruzs Béla gitárjátékát hallgathatta meg a közönség. Fellépett még az iskola néptánccsoportja, majd Szvirida András és Pénzel Tamás igényes gitárduója szórakoztatta a közönséget, melyben magyar népdal improvizáció is elhangzott. Ezt követően a gasztronómiáé volt a főszerep: mindenki megkóstolhatta a nyárson sült ínycsiklandó malacpecsenyét, a sült kolbászt, valamint a bográcsgulyást. Sokan választották a sakkozást, vagy kipróbálták a légpuskát. A gyermekek számára különböző ügyességi és kézműves játékokat szerveztek, de volt bábszínház is. Sokan vettek tombolaszelvényt, mely értékes ajándékokkal - számosat az ungvári főkonzulátus ajánlott fel - kecsegtette a vásárlókat. Sokan vásároltak finom feketekávét, a koffein serkentő hatásán kívül azért is, mert a befolyt bevételt az iskola javítási munkálataira fordítják majd.

A rendezvény egyik fő elve, hogy a helyi magyar közösség támogatásával kell megvalósuljon, hiszen ettől lesz a sajátja. Ez most is így történt. Nagyon sokan ajánlottak fel tombolanyereményt, szolgáltatást, munkát vagy akár anyagitámogatást. Az estig tartó találkozó megmozgatta az egyre fogyó, de nagyon lelkes munkácsi magyar közösséget.

F.Zs.