XV. Tiszacsomai Gyermeknap

Gyermekeinknek legyen jövője!

2011. június 3., 10:00 , 542. szám

Május 28-án tizenötödik alkalommal rendezett gyermeknapot a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) megyei szervezete és Tiszacsomai Alapszervezete. Gazdag program várta a középiskola előtti kertbe, valamint az iskolai futballpályára kilátogató gyermekeket és szüleiket: színes kulturális program, aszfaltrajzverseny, kerékpárverseny, kötélhúzás, valamint kispályás labdarúgótorna. Az időjárás is kegyes volt a szervezőkhöz és ragyogó napsütésben zajlott le a gyermeknap, melyre a helyi lakosságon kívül nagy számban érkeztek látogatók a környező és távolabbi településekről is.

Rácz János, a KMKSZ Tiszacsomai Alapszervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket és a meghívott vendégeket, köztük Kulcsár Ferencet, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának alkonzulját, Riskó Györgyöt, a KMKSZ kulturális titkárát, Sin Józsefet, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnökét, Heé Rolandot, a KMKSZ Beregújfalui Alapszervezetének elnökét, Kádár Szilviát, a KMKSZ Halábori Alapszervezetének elnökét, Jakab Erikát, a KMKSZ Nagymuzsalyi Alapszervezetének elnökét, Kovács Szvetlána tiszacsomai polgármestert, Demkó Ferenc görög katolikus parochust, a Beregszászi Görög Katolikus Esperesi Kerület esperesét.

Az elnök elmondta, hogy a gyermeknapot minden évben megszervezi a KMKSZ, majd köszönetet mondott azoknak a falvaknak, amelyek műkedvelő együttesei rendszeresen részt vesznek a gyermeknapi rendezvényen, valamint az esemény megrendezésében részt vevőknek és a támogatóknak. Elmondta továbbá: "Kívánjuk, hogy a magyar gyermekeknek legyen jövője Kárpátalján, hogy tovább tudjuk vinni a kultúránkat, hogy ne hagyjuk el az iskolánkat, mert gyermekeinknek magyarul kell tanulniuk és gondolkodniuk, ez a kárpátaljai magyarság megmaradásának záloga."

Kulcsár Ferenc a Beregszászi Konzulátus nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Sin József dicséretesnek nevezte, hogy Tiszacsomán fontosnak tartják a gyermekeket és ezáltal a jövőnket is. A vakáció idejére pedig jó pihenést és kikapcsolódást kívánt a gyermekeknek, a gyermeknap résztvevőinek pedig jó szórakozást. Riskó György reményét fejezte ki, hogy a KMKSZ által felkarolt és támogatott, programokban gazdag gyermeknapon mind a gyermekek, mind a szüleik és nagyszüleik jól fogják érezni magukat. Demkó Ferenc azt kívánta, hogy a gyermeknap emlékeztesse a felnőtteket arra, hogy ők is voltak gyermekek, ezt a napot az év összes napjával együtt tegyék minél jobbá gyermekeik számára. Kovács Szvetlána szintén köszöntötte a gyermekeket és szüleiket.

A megnyitó ünnepséget követően a kultúráé volt a főszerep. Az iskolakertben felállított színpadon először a tiszacsomai óvodások mutatták be nagy tetszést arató táncos-verses műsorukat, majd a középiskolások következtek modern tánccal, illetve magyar néptánccal. A helybelieket követően a Kárpátalján igen népszerű bátyúi Cók-Mók Bábszínház adott elő két mesét repertoárjából a ravasz nyúlról, valamint Piroskáról és a farkasról. Az előadás során a gyermekek felszabadultan szórakoztak, a színpad előtti tér gyermekkacagástól volt hangos. Gazdag táncos műsort adtak elő a mezőgecsei műkedvelők, valamint a tiszacsomai művelődési ház műkedvelő csoportja. A guti Peres Dóra magyar népdalokat adott elő, majd a császlóci műkedvelők pörgős csárdásokkal és néptáncokkal ejtették ámulatba az egybegyűlteket. Végül a nagymuzsalyi színjátszó csoport szórakoztatta a közönséget.

Míg a színpadon egymást váltották az előadók, az iskolai futballpályán megtartották a 14 év alatti gyermekek labdarúgótornáját, melyen a két tiszacsomai, a guti, a nagymuzsalyi, a beregújfalui, a halábori, a badalói, a gecsei, valamint a kígyósi csapat mérte össze tudását, s a fiatal focistapalánták becsületére szolgált, hogy a rekkenő hőség ellenére teljes erőbedobással, jó iramban játszották le a húszperces mérkőzéseket. A tornát a kígyósi csapat nyerte. Ezüstérmes lett Tiszacsoma I. számú csapata. A bronzot ezúttal a gutiak vihették haza. A dobogós helyezettek serleget is kaptak, de egyetlen csapat sem távozott dicsérő oklevél nélkül, s a sok futásban alaposan elfáradt játékosok mindegyike megkapta a maga jól megérdemelt fagylalt-, illetve bográcsgulyásadagját.

Az iskolaépület előtti járdán lebonyolított aszfaltrajzversenyen 36 gyermek vett részt, akik színes krétával készítették el a kompozícióikat, őket ajándékcsomaggal díjazták. Emellett hagyományos rajzversenyt is rendeztek, melyre Mészáros Erzsébet, a Tiszacsomai Községi Könyvtár könyvtárosa készítette fel a 30 ifjú "művészt", akik közül Ábrány Vanessza, a helybeli középiskola diákja szerezte meg az első helyet, de rajta kívül a második és a harmadik helyezett is nyereményben részesült. Az oktatási intézmény előtt, a főúton sorra kerülő gyorsasági kerékpárversenyen 13-an indultak a 6-8 évesek, illetve 16-an a 9-11 esztendősek kategóriájában (a kisebbek 100, a nagyobbak 200 méteres távon). Az elsőben a mindössze hatéves Jakab Dániel diadalmaskodott, míg a másodikban Szilágyi Roland, a Tiszacsomai Középiskola 3. osztályos tanulója szerezte meg a győzelmet, de rajtuk kívül a többi versenyző teljesítményét is ajándéktárgyakkal jutalmazták. A tanintézet területén megtartott kötélhúzóversenyre három csapat nevezett be, Kígyósról, Gutról és Tiszacsomáról, melyek közül a kígyósiak győztek, ám egyetlen versenyző sem távozott üres kézzel, ahogy a tombola valamennyi résztvevője is ajándékcsomagot vehetett át.

A nyarat idéző kánikulai hőségre való tekintettel a rendezők mindenkinek biztosítottak ásványvizet, illetve üdítőitalokat, s természetesen a gyomrokat sem hagyták üresen korogni, az iskola mellett felállított két hatalmas üstben összesen 120-130 liter bográcsgulyást főztek, melyet annak rendje és módja szerint el is fogyasztottak a versenyzők, az előadók, valamint a nagy számban megjelent érdeklődők.

A gyermeknap megrendezését a Bethlen Gábor Alap és a helyi vállalkozók támogatták.

bj-lm