A császlóciak sikere Szarvason

2011. június 10., 10:00 , 543. szám

2011. június 4-én a Békés megyei Szarvason, a festői Körös partján rendezték meg az első Kárpát-medencei Magyar Halászléfőző Bajnokságot, ahol Kárpátalját két csapat képviselte: az egyikük Császlócról, másikuk Jánosiból érkezett.

A neves zsűri elnöke, Benke László - vagy ahogy sokan ismerik, Laci bácsi - nemzetközi mesterszakács volt. Az általa megtartott nyitóbeszéd és üdvözlés után ágyúlövés jelezte a verseny kezdetét. A Kárpát-medence minden részéről összesereglett versenyzők, egyénileg díszített sátraikban nekifogtak a hatalmas feladatnak, hogy a tájegységükre jellemző, a magyar hungarikumok kategóriájába tartozó halászlét a legjobb tudásuk szerint elkészítsék. Közben folyt az ismerkedés, s a trianoni gyásznapra való tekintettel csak óvatos mulatozás.

A több mint 50 csapat részvételével lezajlott rangos eseményen a jánosi csapat végül ezüstéremmel gazdagodott, a császlóci hölgyek és urak (a csapat tagjai Kótyuk Klára, Kriczki Margit, Roják Mária, Roják Tamás és Bacskai Béla voltak) pedig ezüst- és aranyérmet vehettek át.

Az esemény után a nemzeti összetartozás napja alkalmából a szarvasi Szent István parkban emlékeztek a trianoni tragédiáról a résztvevők.

R.T.