Európai Civil Találkozó és IT Parlament

Európai Uniós rendezvények a parlamentben

2011. június 10., 10:00 , 543. szám

Az elmúlt napokban két jelentős konferenciát is szerveztek a Magyar Parlamentben, mindkettőt a magyar EU-elnökség hivatalos rendezvényeként. Június 1-2-án a Magyar Parlament felsőházi termében az Információs Társadalom Parlamentjének keresztelt konferencia keretében ültek egymás mellé a digitális kultúra terjesztői. Az Informatika a Társadalomért Egyesület meghívására a magyar civil szféra, az oktatási és kulturális intézmények, a közigazgatás, az informatikai vállalkozások és a kormány képviselői, valamint a határon túli magyar civil szervezetek küldöttei, továbbá európai nonprofit szakmai szervezetek vezető képviselői találkoztak.

Június 5-7-én ugyancsak a Magyar Parlament adott otthont a közel 400 résztvevőt fogadó "Európai Civil Találkozónak", mely a civil szféra kiemelt érdeklődésre számot tartó programja a 2011-es magyar EU-elnökség során.

Az infokommunikáció aktuális kérdéseit taglaló konferenciát dr. Kövér László házelnök nyitotta meg, majd plenáris keretek között 16 előadó osztotta meg gondolatait a volt főrendházi ülésterem szószékéről. A második napi szekcióbeszélgetéseken 29 kiemelt résztvevő tartott előadást. A rendezvényen több mint 550 résztvevő fordult meg.

A különleges helyszínen a kormányzat elképzeléseit többek között dr. Fellegi Tamás fejlesztési miniszter, dr. Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára, dr. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, dr. Gál András Levente, közigazgatási államtitkár és a területért felelős helyettes államtitkárok ismertették. Az európai fejlesztési irányokról Khalil Ruana, az Európai Bizottság Információs Társadalomért és Médiaügyekért felelős vezetője, John Borras, az OASIS (Szervezet a Strukturált Információs Szabványok Fejlesztéséért) elnöke, valamint Havas Róbert, a Cassidian hadi és biztonságtechnikai vállalat stratégiai és üzleti biztonságért felelős vezérigazgató-helyettese beszélt. Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke az új médiatörvény hatásairól és eredményeiről számolt be. A konferencián határon túli magyar programok is szóba kerültek.

Az Európai Civil Találkozó az először 2008-ban La Rochelle-ben (Franciaország), majd 2010-ben Malagában (Spanyolország) megrendezett Európai Civil Napok rendezvénysorozatba illeszkedik. A 2011-es Találkozó megrendezésének jogát a Századvég Politikai Iskola Alapítvány nyerte el. A korábbi Európai Civil Napok eredményeire és a magyar EU-elnökség prioritásaira, továbbá a 2011-es "Európai Önkéntesség Évére" való tekintettel a konferencia középpontjában az "aktív európai uniós polgárság" gondolata került.

A konferenciát Schmitt Pál köztársasági elnök nyitotta meg, aki szerint az Európai Unió magyar elnöksége alatt olyan fontos döntések születtek, amelyek révén Európa tényleg erősebb lett.

A konferencián felszólalt még többek között Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára, Lánczi András, a Századvég Politikai Iskola Alapítvány elnöke, Staffan Nilsson, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke és Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, országgyülési képviselő.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség képviselői mindkét konferencián részt vettek.

dózsa