Ha üvegszilánk van a sörben

2011. június 10., 10:00 , 543. szám

"Nem először fordult elő, hogy egy bizonyos sörfajta üvegében üvegszilánkot találtam. Hol tehetek panasz emiatt?"

- Az üzletben, ahol a terméket vásárolta, és a gyártónál is élhet panasszal. Ha közvetlenül vissza szeretné kapni a termék árát, akkor mindenekelőtt az üzletet kell megkeresnie. Ne feledje, hogy az üvegszilánkok felfedezésének tényét mielőbb rögzíteni, dokumentálni szükséges, lehetőleg még azelőtt, hogy felbontotta volna a palackot. Ha lehetséges, készítsen fényképet, amelyen látszanak a szilánkok. Amennyiben már kinyitotta a palackot, az üvegszilánkok jelenlétét legalább két tanúnak kell igazolnia. Ha a palack le van zárva, a boltban elegendő felmutatni azt, ha viszont nem, kérvényt kell írnia az üzlet vezetőségének címezve, amelyben vázolja a helyzetet, mellékelni szükséges az üvegszilánkokról készült fotót (ha van), s alá kell íratni a kérvényt a tanúkkal is. A kérvény és a fotó másolatát mindjárt meg lehet küldeni a gyártónak is, tájékoztatásul a termék nem kielégítő minőségéről.

Vissza kell-e fizetni az eladott lakás szubszidióját?

"El szeretném adni a lakásomat, azonban korábban támogatást (szubszidiót) kaptam. Vissza kell fizetni a támogatást, ha sikerül eladni a lakást?"

- Nem, nem szükséges. Az úgynevezett szubszidió gyakorlatilag nem más, mint a kommunális szolgáltatásokra igénybe vehető egyszerű kedvezmény. Ráadásul nincs semmilyen jogalapja annak, hogy a lakás eladása esetén ennek a kedvezménynek a megtérítését követeljék öntől.

hk