Képeslap a nemzeti összetartozás napjáról és Erdélyiről

2011. június 10., 10:00 , 543. szám

Két újabb képeslappal jelentkezett a közelmúltban a munkácsi Guthy István nyugalmazott mérnök és feltaláló, a különleges, tematikus postai levelezőlapok megálmodója és készítője.

Az egyik, elsősorban a gyűjtők számára, korlátozott számban elérhető képeslap a nemzeti összetartozás napjára készült, s ennek megfelelően június 4-én bélyegezték le a munkácsi postahivatalban. A lap "képes" oldalán Feszty Árpád A magyarok bejövetele című körképének egy jelenete látható a Latorca völgyében rohamozó magyar lovasokkal. Guthy István korábbi munkáihoz hasonlóan ezen is találhatunk "rejtett" képet, erős fény felé tartva ugyanis a színes lenyomat mögül előtűnik a körkép egy másik részlete a magaslaton álló vezérekkel. Ahogyan már megszokhattuk, egy-egy ilyen tematikus képeslapon minden az adott témáról szól, így például most az egyedi tervezésű bélyegen a vereckei honfoglalási emlékmű látható, a lap bal oldalán olvasható szöveg - a képeslap megalkotójának versbe szedett sorai - azokat a felvetéseket cáfolja, amelyek szerint a honfoglaló magyarok nem vonultak át a Vereckei-hágón, míg a sorok között perforálva a VERECKE szót fedezhetjük fel.

A második képeslapot Guthy István az ismert kárpátaljai magyar festő, Erdélyi Béla születésének 120. évfordulója alkalmából készítette. A levelezőlap háromosztatú képes felén középen az 1891. május 25-én született művész fotója és aláírása látható, egyik oldalán legismertebb alkotásainak egyikével, az 1931-ben megfestett Sz. A. arcképével, a másikon egy a festő által írt levelezőlappal, melynek az írott fele, azaz a szövege is átsejlik a papíron, ha a fény elé tartjuk azt. A jubileumi képeslap hátoldalán a bélyegek egyike szintén Erdélyi Bélát ábrázolja, a perforáció pedig az "Erdélyi 120" szöveget adja ki. Guthy István e munkáján rövid alkalmi verssel tiszteleg a festő emléke előtt.

pszv