Kihallgatások: az SZBU szerint törvényesen jártak el

Válasz a KMKSZ-levélre

2011. június 10., 10:00 , 543. szám

Válasz érkezett Kovács Miklósnak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének Viktor Janukovics államfőhöz intézett májusi nyílt levelére, amelyben a magyar érdekvédelmi szervezet vezetője tiltakozásának adott hangot amiatt, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kárpátaljai magyarokat hallgatott ki.

Mint emlékezetes, Kovács Miklós levelében arról számolt be, hogy az SZBU munkatársai magyar nemzetiségű személyeket hívattak be telefonon vagy vittek el otthonukból az SZBU Kárpátaljai Megyei Főosztályára, ahol kihallgatták őket, azt követelve tőlük, ismerjék be, hogy felvették a Magyar Köztársaság állampolgárságát. Ezenkívül "represszióval" fenyegették őket és rokonaikat, tette hozzá a KMKSZ-vezető. Mindez a vád hivatalos ismertetése nélkül történt, s az érintetteknek nem volt módjuk igénybe venni ügyvéd segítségét - állt a levélben.

Az államfő megbízásából írt válaszlevelében Vaszil Szitar, az SZBU kárpátaljai megyei főosztályának vezetője megerősíti, hogy folyó év áprilisában a főosztály munkatársai kihallgattak ukrán állampolgárokat, akik az általuk "törvényes módon" szerzett információk értelmében "egy másik állam hűségére esküdtek fel a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának épületében, és hatósági bizonyítványt (szertifikátot) szereztek magyar állampolgárságuk visszaszerzéséről".

"Az Ön által sérelmezettek lényegére vonatkozóan tájékoztatjuk, hogy a beszélgetésre meghívott, avagy ilyen vagy olyan, a hatályos törvények által az SZBU hatáskörébe utalt kérdések kapcsán kikérdezett polgárokkal szemben törvénytelen cselekedetek foganatosítására nem került sor." A levél leszögezi, hogy a Szolgálat képviselői kizárólag a "honi speciális rendeltetésű rendvédelmi szerv" tevékenységét szabályozó normatív dokumentumoknak megfelelően jártak el a kihallgatások során, a kihallgatottakkal ismertették az Alkotmány 63. paragrafusában rögzített jogaikat, s nem volt helye megfélemlítésnek vagy fenyegetésnek az ukrán állampolgárok vonatkozásában.

Vaszil Szitar levelét azzal zárja, hogy a megyének azok a lakói, akiket az SZBU munkatársai megkerestek, sem gyanúsítottnak, sem vádlottnak, sem alperesnek nem minősültek, minekutána nem volt kötelező a jogvédők jelenléte és nem is kérvényezték ügyvéd biztosítását.

zzz