Kovács Miklós: Meg kell haladnunk a trianoni traumát

2011. június 10., 10:00 , 543. szám

Meg kell haladnunk a trianoni traumát, ez napjaink feladata - mondta Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke múlt szombaton Veszprémben, az első világháborús emlékműnél rendezett nemzeti összetartozás napi megemlékezésen.

A kárpátaljai politikus szerint nemzetünket olyan csapás, akkora trauma érte Trianonban, mint amikor valaki egy közlekedési baleset során súlyos sérüléseket szenved, és azután azokat ki kell hevernie. Kovács Miklós úgy fogalmazott: "aki a testi trauma következtében lelkileg összetörik, meghasonlik, depressziós lesz, az bizonyosan nem fog talpra állni".

"Fizikálisan nem tartunk ott, hogy felépüljünk a trianoni traumából" - szögezte le Kovács Miklós. Szerinte lelki értelemben a trauma meghaladása egyszerűen úgy is felfogható, hogy valaki nem süllyed bele az önsajnálatba és nem veszíti el a kapcsolatot a valósággal.

A KMKSZ elnöke elmondta: amikor Ukrajnában arról van szó, hogy egy állampolgár a szavazatával a magyar érdekvédelmet segíti-e, vagy valamelyik ukrán kiskirálynak a politikai holdingját támogatja, akkor 120 ezer szavazásra jogosultból körülbelül 20 ezren szavaznak az "autentikus magyar pártra". Úgy vélekedett, hogy Magyarországon 2004 decemberében pedig (a kettős állampolgárság megadásával kapcsolatos népszavazáson) a nyolcmillió szavazásra jogosultból másfél millióan értették valamelyest a lényeget. Összetartozunk, egyformák vagyunk statisztikailag is - mutatott rá Kovács Miklós.

A megemlékezésen jelen volt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is, aki a Fidesz veszprémi szervezete nevében - annak elnökeként - koszorút helyezett el az első világháborús hősök emlékművénél. (MTI/szcs)