2011. június 17.

2011. június 17., 10:00 , 544. szám

Az igazi boldogság

Textus: Máté evangéliuma 5,8: "Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent".

Napjaink embereinek gondolkodásában, s ebben a tekintetben nem sokat változott a világ az idők folyamán, a legfontosabb kérdés még mindig az, hogy "hogyan lehetünk boldogok?". A kérdésre kapott válaszlehetőségek skálája nagyon gazdag és színes, gyakran olyannyira, hogy az emberek szinte már nem tudnak választani a rengeteg "boldogságmorzsából", s ebben a zűrzavarban sok esetben rosszul döntenek, és nem a megfelelő úton járnak a boldogság keresésében. Mi tehát a megoldás?

Máté evangéliumának 5. részében, a nevezetes Hegyi Beszédben, Jézus egyértelmű választ ad arra a kérdésre, hogy kik azok az emberek, akik boldognak nevezhetők. Ezen boldogmondások egyike a 8.vers, mely szerint "Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent". De vajon ki tekinthető tiszta szívűnek? A tiszta szívű ember nem csupán őszinte és becsületes, hanem ráadásul minden cselekedetét Isten akaratának és igazságának, azaz a Szentírás igéjének rendel alá. Olyan ember, aki képmutatás és színlelés nélkül akar Isten előtt kedves módon, Neki engedelmeskedve élni. Akinek a vágyai, indulatai, egész lénye őszintén, szív szerint, tökéletes összhangban van az Istennel, még egy olyan világban is, amilyenben élünk. Amikor mások azért haladnak előre, mert nagyon ravaszul tudnak tisztességtelenek lenni. Amikor úgy tűnik, hogy talán sokkal jobb lenne, sokkal boldogabbak lehetnénk, ha becsület és őszinteség nélkül élnénk le életünket. Egyáltalán képes bárki is tiszta szívű lenni ebben a mai világban? Ki láthatja meg az Istent, ha az ige szerint csak a tiszta szívű ember képes erre? Senki sem. Jézus azonban nem véletlenül mondja a boldogmondásokban ezt a kijelentést, ugyanis ezzel arra utal, hogy az ember helyett Isten végez el mindent. Isten Egyszülött Fia ezt az üzenetet a tanítványainak, az Őt követőknek mondja, akik bűnösök és tökéletlenek. Jézus azért született és azért is halt meg, hogy megtisztítson és megszabadítson mindannyiunkat a bűneinktől, hogy valóban megláthassuk majd az Istent. De Jézus nemcsak bocsánatot ad, hanem egyúttal képessé tesz bennünket a szeretetre is. Megteremti számunkra azt a lehetőséget, hogy mind Istent, mind pedig embertársainkat őszintén és képmutatás nélkül szeressük. Jézus szerint az ilyen emberek a tiszta szívűek és ők meglátják az Istent. A kegyelmes Isten szeretete az, hogy tiszta szívet ad nekünk, hogy nemcsak megbocsát, hanem a legnagyobb áldást adja minden súlyos vétkünket követően. Ez az áldás és kegyelem sokféle módon mutatkozik meg életünkben. Ha Isten megáld valakit, annak az embernek valóban többje lesz, s nem feltétlenül anyagi értelemben. Ő az, Aki segít a lakva ismert, nehéz embereket is elhordozó szeretettel szeretni. Isten az, Akihez bármikor bármilyen dologban fordulhatunk.

Az igazi boldogságot egyedül a mindenható Istennél találhatjuk meg, ha valóban keressük Őt, s elfogadjuk az Ő akaratát. Aki Jézusban látja meg az Istent, az Ő érettünk hozott áldozatában, s mindent megtesz azért, hogy Krisztus útján járjon, az valóban tiszta szívű és boldog emberként éli majd mindennapjait.

Stefán Zoltán tiszaújfalui és tiszaásványi református lelkipásztor