Keserű íz a szájban

2011. június 17., 10:00 , 544. szám

Tizenhárom évvel ezelőtt volt egy műtétem, melynek során kioperálták az epekövemet. Ezt követően sokáig semmi probléma sem volt az emésztőrendszeremmel, ám hat hónapja nagyon keserű ízt érzek a számban, minden ételt keserűnek érzek, s annyira fáj a nyelvem, hogy lassan enni sem tudok. Mi a bajom, s mit tehetek e kellemetlen tünetek megszüntetéséért? - fordult levélben szerkesztőségünkhöz egy munkácsi olvasónk. Kérdéseire dr. Jurij Janohin, a Beregszászi Járási Kórház sebésze válaszol.

- A betegnek annak idején krónikus epehólyaggyulladása volt, melynek következtében kő képződött az epéjében, s ezt csak műtéttel lehetett eltávolítani - pillant vissza a szakorvos az előzményekre. - Ám valószínű, hogy az említett kór mellett már annak idején elváltozások kezdtek kialakulni a májsejtekben, viszont még semmilyen tünet sem jelezte a máj kezdődő megbetegedését. S mivel 13 évvel ezelőtt csupán a legnagyobb városok (Kijev, Moszkva stb.) kórházaiban készítettek ultrahangfelvételeket a belső szervek működéséről, Kárpátalján viszont még nem, ezért nem végezték el az emésztőrendszer ultrahangos vizsgálatát, így nem jöttek rá, hogy a májjal is baj van. Mostanára pedig krónikus májgyulladás alakult ki a betegnél, s ez - egyebek mellett - azzal a következménnyel jár, hogy az epe, mely az emésztés során az epehólyagból a patkóbélbe kerül, nem folyik tovább a vastagbélbe, hanem visszalökődik a gyomorba, majd a nyelőcsőbe, végül pedig a szájüregbe, s ez idézi elő a beteg által említett panaszokat.

- Mit tehet a páciens?

- Haladéktalanul forduljon gasztroenterológus szakorvoshoz, s legalább egy évig folytasson szigorú diétát, kerülje a füstölt, zsíros, csípős ételeket, a szénsavas és rostos üdítőitalokat. Fogyasszon rizst, krumplipürét, tatárkát, túrót, zöldségféléket (sárgarépát, karalábét), zöldséglevest, főtt tyúk-, pulyka-, nyúl-, valamint borjúhúst, csipkebogyó- vagy székfűteát, illetve sajáni ásványvizet (s egy gyógykúrán is ajánlatos lenne részt vennie a Sajáni Szanatóriumban). Emellett minden harmadik hónapban, három héten át - a szakember utasításainak megfelelően - szedje be a májprotektorokat, vagyis a májsejteket védő orvosságokat (e gyógyszerek közé tartozik például a Legalon vagy az Esszenciale), két hétig B1-, B6-, illetve B12-vitamininjekciókat kell kapnia, s háromhavonta ellenőrzésre kell jelentkeznie a gasztroenterológusnál, melynek során elvégzik a máj vizsgálatát. Ha betartja az orvos utasításait, minden esélye megvan rá, hogy kigyógyuljon a betegségéből.

Lajos Mihály