Szertefoszlott ukrán álmok

2011. június 24., 10:00 , 545. szám

Húsz évvel a függetlenné válás után Ukrajnában az életszínvonal jelentősen elmarad az oroszországitól és kazahsztánitól - írta legfrissebb számában az Ekszpert című orosz üzleti hetilap.

A befolyásos kiadvány cikke szerint a pénzügyi és gazdasági válságba egyre jobban belesüllyedő Fehéroroszországgal összehasonlítva Ukrajna majdhogynem a stabilitás szigetének tűnik. Az ukrán gazdaság kezd lassan magához térni a válságból, 2010-ben a GDP növekedése kicsivel meghaladta a négy százalékot, s a folyó fizetési mérleg hiánya sem nagy és könnyen kezelhető, a hrivnya stabil, a devizatartalékok nőnek. Csakhogy ez a növekedés egy olyan országban tapasztalható, amely az életszínvonal gazdasági mutatóinak többségét tekintve az utolsó helyen áll a nagyobb FÁK-államok sorában - így az írás, amely szerint az ukrán átlagbér összege tavaly 282 USA-dollárnak felelt meg, s ez a fehérorosz átlagfizetésnél egyharmaddal, az orosznál pedig két és félszer kisebb.

"Ha valaki 20 évvel ezelőtt azt mondja az ukránoknak, hogy az egy főre eső jövedelmük háromszor kisebb lesz, mint a kazahoké, ezt sértésnek tekintették volna. Akkor meg voltak győződve róla, hogy a kiváló termőfölddel, fejlett iparral, tudománnyal és magas színvonalú kultúrával rendelkező országuk néhány év múlva Európa fejlett országai közé kerül, de legalábbis egy szinten lesz Csehországgal, Lengyelországgal és Magyarországgal. Ezek a remények azonban már az 1990-es évek végére meghiúsultak, s a felélesztésükre egyelőre nem sok esély látszik" - olvasható a hetilapban.

A cikk szerint Ukrajna ismét megpróbál kikászálódni a gödörből, de népe már senkinek és semmiben nem hisz. Legkevesebb három évre lesz szükség ahhoz, hogy az ország a termelési és fogyasztási mutatókat tekintve elérje a válság előtti szintet, amely egyébként is alacsonyabb volt, mint a függetlenség előtti időszakban. Az évi négy-öt százalékra saccolt gazdasági növekedés középtávon nem hogy arra nem lesz elegendő, hogy Ukrajna elérje a közép-európai jövedelmi szintet, de még az orosz és kazah életszínvonal megközelítéséhez is kevés lesz - állítja az orosz hetilap.

V. A.