Kakasfőzők vetélkedője

Hagyományteremtő fesztivál Mezőkaszonyban

2011. július 1., 10:00 , 546. szám

Mezőkaszonyban az elmúlt vasárnap került megrendezésre az I. Kakasfőző és Hagyományőrző Fesztivál, ahol a kakasfőző versenyre benevezett hét csapat a baromfiudvar királyának húsából főzhette meg tájjellegű ételkülönlegességeit, desszertként pedig lekváros palacsintával kínálták a vendégeket.

A helyi Tökös ötös csapat Simon Béla irányítása alatt borral és lecsóval ízesítette a kakaspörköltet, míg a vadászok vadas módon főztek kakaslevest és tejföllel ízesített kakaspörköltet, melyhez köretként olajban pirított zsemlegombócot és nokedlit tálaltak. A Mester András polgármester által vezetett Mezőgecsei Hagyományőrző Egyesület zöldpaprikával, paradicsommal és köménnyel „dobta fel” a kakaspörköltet, míg az anyaországból érkezett barabásiak vörösborral készítették és zöld kaporral fűszerezett tejfeles-túrós nokedlivel tálalták. A Sárosorosziból érkezett Búbos kemence csapat a kakaspörkölt mellett vajban sült gombás kakasmellel, valamint tárcsán sült újkrumplival és cukkinival kínálta a vendégsereget.

A verseny résztvevőinek főztjét háromtagú zsűri bírálta el, melynek elnöke Bártfai Endre, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának Pro Turismo díjas főiskolai adjunktusa volt. Az érdeklődéssel várt eredményhirdetésre a kora esti órákban került sor. Az első hellyel járó vándordíjat, stílszerűen egy kerámiakakast a Kaszony & Bereg baráti társaság szerezte meg, amelyet egy évig birtokolhatnak. Második helyen végzett a Mezőkaszonyi Falusi Vendéglátók csapata, a határ túloldalán található Barabás a harmadik helyért járó díjat vehette át. A zsűri több különdíjat is kiosztott: a leggyorsabban elkészített ételért a Mezőgecsei Hagyományőrző Egyesületet jutalmazták, a legérdekesebb kialakítású sátorért a mezőkaszonyi vadászokat, a legvidámabb csapatként a Tökös ötöst, a legtöbb helyi szokást bemutató csapatként a Búbos kemencét. A Mezőkaszonyi Falusi Vendéglátók, illetve a Búbos kemence a legtöbb kóstolójegyet értékesítő, illetve a legfinomabb palacsintát sütő csapatoknak járó különdíjak nyerteseiként egy-egy kört tehettek a futballpályán a lovas fogattal, amelyre egyébként a nap során bárki felszállhatott és végigkocsikázhatott a falu utcáin.

Felléptek még a helyi óvodások, az „Életet az éveknek” Nyugdíjasklub, a művészeti iskola tanárai és növendékei, a barabási énekkar, a mezőkaszonyi és a zápszonyi művelődési házak tánckarai.

A rendezvény számos egyéb versenyben és látványosságban bővelkedett: a bátor fiatalok részt vehettek a kakasfogó és a kakaskukorékolást utánzó versenyben, a mezőkaszonyi határőrök kutyás bemutatót tartottak, az érdeklődők Kész Barnabással, a salánki hagyományőrzők vezetőjével gyakorolhatták az íjászat alapjait, továbbá különböző kézműves sátrak is várták a vendégeket. A fesztivál hajnalig tartó utcabállal ért véget.

B. J.