Azok a magyarok, akiknek a gyermekei is azok lesznek

XIX. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem

2011. július 8., 10:00 , 547. szám

Idén június 28. és július 3. között rendezték meg Felsőszinevéren a Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemet a Pro Minoritate Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szervezésében.

A Pro Minoritate Alapítvány és a KMPSZ közös pályázatának köszönhetően a közelmúltban határon átnyúló együttműködés, közös gondolkodás indult meg a tábor hagyományos témáiban, így többek között az oktatás, a turizmus fejlesztése, a magyar–ukrán kapcsolatok, a természetvédelem, a közös kulturális értékek feltárása, a média területén. A kétéves, Karnyújtásnyira a jövő címmel meghirdetett projekt célja a civil partnerség fejlesztése stratégiai és projekttervezés segítségével a régióban, elsősorban Kárpátalja és a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vonatkozásában. A programban való részvételre a szervezők a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Nyíregyházi Főiskola és az Ungvári Nemzeti Egyetem diákjainak és tanárainak egy-egy csoportját kérték fel. A felsőszinevéri nyári szabadegyetem ennek a megújuló kezdeményezésnek az egyik állomása volt.

Dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke az oktatás problémáiról rendezett fórumon hangsúlyozta: jövőnk nagyban függ attól, hogy mennyire erősödik meg a magyar állam, és milyen válaszok születnek az Ukrajnában tapasztalható ukránosítási folyamatokra, például a bennünket is érintő anyaországi jogszabályok révén. De attól is sok függ, hogyan alakul a magyar nyelv helyzete, elismertsége, használhatósága itt helyben, hangzott el.

Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikai ügyekkel foglalkozó helyettes államtitkára szerint a magyar kormány első intézkedései egyértelműen kifejezték azt a váltást, amely a kormányzati politikában végbement az előző nyolc év gyakorlatához képest, nagyobb súllyal jelenik meg abban a nemzetpolitika. Mint jelezte, ki kell használni a jó ukrán–magyar kormányzati kapcsolatokat a magyar közösség szempontjából, így fel kell vetni a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás szempontjából fontos kérdéseket az ukrán–magyar kisebbségi vegyes bizottság előreláthatóan ősszel sorra kerülő ülésén is. Répás Zsuzsanna egyebek mellett hangsúlyozta a kárpátaljai líceumok támogatásának fontosságát, s hogy elérhetővé tegyék azokat a szórványvidékekről érkező gyermekek számára. Ugyancsak fontosnak mondta az egységes oktatási tér létrehozását a Kárpát-medencében egységesített szakterminológiával, tudásanyaggal, ami átjárhatóságot biztosít.

Dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke emlékeztetett, hogy míg a kilencvenes években magyar iskolákat nyitottunk ott, ahol korábban nem voltak, addig nemrég megtörténhetett, hogy Beregszászban magyar iskolát szüntettek meg. A szónok határozott fellépést sürgetett a vegyes, ukrán–magyar oktatási intézmények létrehozása ellen, mivel azok nem szolgálják a magyar nyelvű oktatást. A magyar nyelv presztízsének helyreállítása érdekében mielőbb el kell érni, hogy ismét vizsgázni lehessen magyarul és magyarból, fogalmazott. Nem azok a magyarok, akiknek a felmenői magyarok voltak, hanem akiknek a gyermekei azok lesznek – hangsúlyozta.

Németh Zsolt, a Magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az ukrán–magyar kapcsolatokról tartott eszmecserén arról beszélt, hogy Magyarország jó viszony kialakítására törekszik Ukrajnával, s „ebben a célkitűzésben nem elhanyagolható, hogy 160 ezer kárpátaljai magyar emberre megkülönböztetett figyelemmel tekintünk”. Mint fogalmazott, adósság a kárpátaljai magyar közösség jövőképének kidolgozása Európán és a magyarságon belül, s ezért a rövid távú feladatok között szerepel. Egyben jelezte, a magyar államnak az a dolga, hogy „ha bármiféle zavarórepülés történik a magyar közösség hétköznapjaiban, akkor gyorsan és megfelelő hatékonysággal lépjen fel”. Hozzátette: „Azt gondolom, hogy a kettős állampolgárság ügyében szereztünk egy pozitív tapasztalatot a közelmúltban e tekintetben.”

Az előadások után, esténként gazdag kulturális program várt a szabadegyetem résztvevőire. A táborlakók előtt fellépett többek között a derceni Gyöngyösbokréta Néptáncegyüttes, s előadták verses-zenés összeállításukat a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Ficseri Gyermekstúdiójának Vidnyánszky Éva vezette növendékei.

hk