Boldoggá avatták Scheffler Jánost, Szatmár vértanú püspökét

2011. július 8., 10:00 , 547. szám
Scheffler János

Július 3-án vasárnap a szatmárnémeti római katolikus székesegyház előtti téren bemutatott szentmise keretében boldoggá avatták dr. Scheffler János vértanúhalált halt püspököt (az eseményt a Duna TV élőben közvetítette). A szentmise keretében történő eseményen részt vett a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye papságának egy része Majnek Antal megyéspüspök vezetésével és a hívek egy csoportja.

Nekünk, kárpátaljai zarándokok számára is fontos és felemelő volt az ünnepi szertartáson való részvétel, hiszen a mai Kárpátalja területe az elmúlt mintegy 200 évben a Szatmári Egyházmegye része volt, vagyis a most boldoggá avatott Scheffler János az itt élő római katolikus hívek püspöke is volt. De már jóval püspökké szentelése előtt, 1913-ban ungvári segédlelkészként is szolgálta a helyi egyházközséget.

A kommunista üldözés áldozatául esett püspök mindvégig kitartott Istenbe vetett hite mellett. Nem volt hajlandó letérni a Krisztus által kiszabott pályáról, ezért életét adta, de mindörökre meg is nyerte azt. Ezt mondta ki az egyház azzal, hogy július 3-án, az egyházmegyei Jézus Szíve Búcsú keretein belül Angelo Amato érsek (a Szentté Avatási Kongregáció prefektusa) jelenlétében boldoggá avatta. Biztosak lehetünk benne, hogy Isten mellett van, kérhetjük közbenjárását.

A mintegy tízezer ember jelenlétében bemutatott ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek celebrálta, de jelen volt Francisco-Javier Lozano apostoli nuncius, Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, Ioan Robu bukaresti érsek, Ternyák Csaba egri érsek, Lucian Muresan fogaras–gyulafehérvári görög katolikus nagyérsek és metropolita, valamint Románia római és görög katolikus egyházmegyéinek püspökei, továbbá számos magyarországi és külföldi püspök. Mellettük kétszáznál több katolikus pap koncelebrált, és tiszteletüket tették más felekezetek képviselői is: Pap Géza nyugalmazott református püspök, Kovács Sándor református esperes, Mózes Árpád evangélikus püspök, Socolan Ioan ortodox esperes.

A világi vezetők közül többek között Semjén Zsolt magyar és Markó Béla román miniszterelnök-helyettes, Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, valamint Habsburg György, Habsburg Krisztina és Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg is tiszteletét tette.

K. S.