Fennmaradni és fejlődni

Megnyílt a Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia

2011. július 8., 10:00 , 547. szám

A Kárpátaljai Magyar Pedagógus­szövetség (KMPSZ) szervezésében 2002 óta minden évben megrendezésre kerül a Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógus­akadémia, azzal a céllal, hogy a magyar nyelven tanító tanárokat modern posztgraduális képzésben részesítse, így erősítve megyénk magyar nyelvű közoktatását. Idén a tanítók és az óvodapedagógusok, valamint az informatikusok és a számítástechnika alapjait elsajátítani kívánó tanárok részvételével július 4-én vette kezdetét a pedagógusakadémia I. turnusa. Az egyhetes képzésnek ismét a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) adott otthont.

Az ünnepélyes megnyitón a KMPSZ képviseletében Berki Károly, a pedagógusszövetség irodavezetője köszöntötte a képzésre jelentkezett közel hatvan résztvevőt, megemlítve, hogy ezen nehéz időkben, amikor szinte évenként kell(ett) megküzdeni a kárpátaljai magyar oktatásért, különösen örömteli pillanat továbbképzésre szép számmal összegyűlt pedagógusokat látni, ami jelzi: van igény a KMPSZ munkájára. A pedagógusszövetség célja között a magyar nyelvű oktatás fennmaradásáért folyó harcon kívül legalább olyan fontos szerepet játszik az oktatás fejlesztése – melybe beletartozik a Kölcsey Nyári Pedagógusakadémia – is, ami együttesen jelenthet garanciát a kárpátaljai magyar nemzetrész megmaradására. Az irodavezető utalt Klebelsberg Kunó egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter példájára, aki a Trianon utáni tragikus helyzetben szintén az iskolák megtartásában és fejlesztésében látta a magyarság fennmaradásának esélyét.

Köszöntötte a jelenlévőket Gabóda Éva, a KMPSZ óvodaszekciójának vezetője is, külön üdvözölve Horváth Sándort, a Vácott működő Apor Vilmos Katolikus Főiskola munkatársát, aki néhány szóban bemutatta a közel ezer hallgató képzését ellátó rangos intézményt, mely a római katolikus egyház fenntartásában működik. Majd Liszt Ferenc kora és művészete címmel megtartotta a turnus első plenáris előadását, melynek aktualitását az adja, hogy 200 évvel ezelőtt, 1811. október 22-én Doborján született meg a magyar zene eme máig kimagasló képviselője. Tiszteletére az idei esztendőt Liszt Ferenc-emlékévnek nyilvánították. Horváth Sándor mindenre kiterjedő aprólékossággal megtartott előadása által a hallgatóság betekintést nyerhetett Liszt Ferenc világába, a művész pályafutásán és munkáján kívül megismerkedhetett a korszak művészetével és társadalmi életével is. Az előadást CD-ről lejátszott Liszt Ferenc-darabok tették még érdekesebbé.

A július 9-ig tartó turnus munkájába a szervezők bevonták a budapesti Szent István Egyetem, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola, a Kárpátaljai Pedagógus-továbbképző Intézet, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, a II. RF KMF, valamint a KMPSZ szakembereit. A résztvevők a képzés eredményeként oklevelet vehetnek át.

A Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia lebonyolítását a Magyar Köztársaság Nemzeti Erőforrás Minisztériuma támogatta.

fzs