Az atka és tripsz elleni védekezésről hajtatásban

2011. július 15., 10:00 , 548. szám

A hajtatásos uborkatermesztés igényelte nyári munkákról, illetve az uborka- és paprikatermesztés során megjelenő legveszélyesebb kártevők elleni védekezés lehetőségeiről kérdeztük Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodót, a Terra Dei Alapítvány szaktanácsadóját.

– Korábban sokat foglalkoztunk azzal a kérdéssel, milyen érvek szólnak amellett, hogy a termesztők nyár derekán cseréljék le uborkaállományukat, s új, életerős növényekkel vágjanak neki az őszi idénynek. Mi a teendő, ha mégis úgy döntött a termesztő, hogy a tavasszal kiültetett növényállományával folytatja a termelést?

– Mindenekelőtt oda kell figyelni az ápolási munkálatokra. Nyár közepén az uborka ára általában jelentősen esik. Ezt az időszakot a gazdáknak valahogyan „túl kell élniük”, hiszen az ilyenkor elérhető árbevétel mellett ideiglenesen ráfizetésessé válik az uborkatermesztés, ez azonban nem mehet a növények gondozásának kárára. A termesztők ilyenkor abból indulnak ki, hogy amint őszbe fordul az idő, romlik az időjárás, és emelkedni kezd az uborka fogyasztói ára is. A feladat tehát az, hogy őszig fenntartsuk a növényállományunk kondícióját. Ebben az időszakban folyamatosan gyomlálni, tápoldatozni kell növényeinket, s mint ahogy arról a Kárpátalja idei 25. számában már szóltunk, meg kell újítani a növények főszárát.

Különös figyelmet igényel az előttünk álló kánikulában az atkák esetleges támadása. A kifejezetten a forró nyári napok kártevőjének számító atka ilyenkor minden sátorba igyekszik bevenni magát, elsősorban az eldugott zugokban, a szélső sorokon telepszik meg, ahová esetleg ritkábban vetődik a gazda tekintete. Aki nem figyel, azt komoly károk érhetik, hiszen a kártevő egy hét, tíz nap alatt akár az egész uborkaállományt elviheti.

– Mi a teendő ilyenkor?

– Az atka megjelenésének első jelei, hogy az alsó levelek fő ere mentén felülről tűszúrásszerű nyomok jelennek meg. Ezeken a helyeken a levél szövete előbb kivilágosodik, majd sárgulni kezd. Ez a sárgulás a főértől a levél szélei felé terjed. Ha megfordítjuk a levelet, az alsó oldalon azt láthatjuk, hogy nemezszerű bevonat képződik azokon a helyeken, ahol az atka megtelepedett. Ennek a szövedékszerű bevonatnak a védelmében szívogatja az atka az uborka levét. A megtámadott bokor 2-3 nap alatt olyan világosbarnára szárad, mint az érett dohánylevél.

Mivel igen sok gyomnövény is lehet gazdanövénye az atkának, nagyon oda kell figyelni a fólia sarkaiban, a fóliapalást alatt megbúvó gyomokra, hogy azok át ne vészelhessék az esetleges védekezést. Magyarán, tisztán kell tartani az állományt a gyomoktól. Ezután következhet a kémiai védekezés. Ez idáig jól bevált a Vertimec nevezetű szer, amely megfelelő hatékonysággal irtotta az atkát. Azonban gyakori és nem mindig szakszerű használata miatt a szer hatékonysága a fő termesztő körzetekben csökkent, úgyhogy célszerű valamilyen más szerre váltani. A tavalyi év folyamán egy új képletű készítmény jelent meg az uborkatermesztésben, a Floramite. Mivel egy új hatóanyagról van szó, az atkák még nem tudtak hozzászokni, ezért feltétlenül ajánlható a termesztőknek azokon a területeken, ahol a Vertimec már hatástalan. Előfordulhat, hogy ott sem tudjuk elpusztítani teljesen az atkákat, ahol a Vertimec hatásos. Ilyenkor öt nap múlva célszerű megismételni a permetezést, s ha szükséges, további öt nap múlva harmadszor is, hogy tökéletes eredményt érhessünk el. Az atkák által megtámadott, elsárgult leveleket feltétlenül el kell távolítani a sátorból. A permetezéseket az uborka szedése idején a megfelelő élelmiszer-egészségügyi várakozási idő betartásával kell végezni.

– Viszonylag keveset foglalkozunk a paprika termesztésének kérdéseivel. Mi a helyzet ezen a téren?

– Egyre inkább terjed mifelénk a paprika metszése. Korábban már foglalkoztunk a Kárpátalja hasábjain is e termesztési móddal, melynek során fel kell vezetnünk a kialakított főszárat a támaszul kifeszített zsinór mentén, folyamatosan alakítva ki a metszéssel azt a növényformát, termésfalat, ami a nagy termés ígéretét hordozza magában. Ezzel kapcsolatban arra is kitértünk már, hogy jelentős különbségek vannak a különböző paprikafajták növekedési erélyében, ami megmutatkozik a zöldmunkában is. Ez annyit jelent, hogy erőteljesebb növekedésű paprikafajtát erőteljesebben kell metszeni. Emellett ismételten szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy fontos magasabb káliumszintet biztosítani a tápoldatozás során annak érdekében, hogy növényünk „el ne szabaduljon”. Ha ugyanis nem figyelünk, a magas nitrogénszint, a gyakori öntözés és a nyári meleg hatására úgy nő a növényünk, akár a bolondgomba, miközben a terméskezdeményeit folyamatosan „eldobja”.

– Mit kell tudnunk a paprika növényvédelméről?

– Az uborkához hasonlóan a paprikának is van egy igen jelentős kártevője, a tripsz, ami különösen a fehér húsú paprikát termesztők körében okoz gondot, folyamatos növényvédelemre kényszerítve a gazdákat. A kártevő támadása azért különösen veszélyes, mivel úgynevezett kozmetikai kárt okoz, amennyiben varassá válik tőle a paprika felszíne, főleg ott, ahol a termés egy másik terméssel érintkezik. A tripsz ugyanis jellemzően afféle rejtőzködő életmódot folytat, azaz leginkább ott szívogat, ahol el tud bújni. Az uborka esetében már említett Vertimec a tripsz ellen is jó hatásfokkal alkalmazható a paprikaállományban. Különösen akkor számíthatunk jó eredményre, ha a készítményt megfelelő rotációban használjuk más szerekkel, hiszen a tripszet jó hatásfokkal irtja például a Spintor is, amely szintén nemrég került forgalomba. Ez utóbbi készítmény kiválóan alkalmas a rezisztenciatörésre, magyarán arra, hogy egy olyan szerrel lépjünk közbe, amelyet a tripszek még nem szoktak meg. Használható még a tripszek ellen a Mospilan, amely egyúttal a levéltetű ellen is védelmet nyújt. Ugyancsak hatásos ez a szer a különféle bagolylepke kártevők ellen is, hiszen elpusztítja a hernyóikat.

Felhívnám a figyelmet, hogy mind az atka, mind a tripsz ellen egy megemelt lémennyiséggel, magyarán áztató módon kell permeteznünk, hogy a megfelelő hatásfokot elérjük. Ezenkívül a tripsz esetében ajánlatos két permetezés közé beiktatni egy Unifoszos kezelést, amelynek gázosító hatása is van, miáltal az éppen repkedő, mászkáló kártevőegyedek is elpusztulnak. A tripsz életciklusában ugyanis van egy olyan fázis, melynek során mintegy tíz napot a talajban tölt, s eközben folyamatosan újrafertőzi azt. Ezért kevés ellene egyetlen permetezés, 21 napos életciklusa miatt legalább háromszori vegyszeres védekezésre van szükség az említett kétféle szerrel.

Megjegyezném, hogy a másodtermesztésű uborkának is veszélyes ellensége a tripsz. A védekezést illetően ebben az esetben is irányadónak tekinthető, amit a paprika kapcsán már összefoglaltunk a tudnivalókról.

pszv