Motoroskarnevál Ungváron

2011. július 15., 10:00 , 548. szám
Kulman Miklós kaszkadőrbajnok és bájos rajongója

Az elmúlt hétvégén nagy teljesítményű csillogó-villogó motorcsodák lepték el Kárpátalja közútjait – nyolc országból mintegy ezer motoros jött el vidékünkre több ezer kilométernyi utat megtéve, hogy találkozzon barátaival és hogy egy jót bulizzon. A Padonki nemzetközi motorosklub által szervezett Music Bike Ukraine motorostalálkozó résztvevőit és a nézőket számos látványos program várta, többek között ökörsütés, rock-koncertek és motoros kaszkadőrbemutató.

A péntek délután érkező motorosokat csinos lányok várták Ungvár határában, ami máris megteremtette a jó hangulatot, majd következett a fürdőzés az Ungban, a város központjában, a gyalogos híd mellett. Este az Avangard stadionban a szervezők finom bográcsossal kedveskedtek a motorosoknak, amely mellé sör is dukált. Késő este Kulman Miklós, alias Mikeboy magyar bajnok és világbajnoki ötödik helyezett motoros kaszkadőr, szaknyelven stuntrider tartott hajmeresztő trükkökkel „fűszerezett” látványos bemutatót. Ezt követően a rockzenéé volt a főszerep: a stadion területén felállított színpadon fellépett a legendás Aria orosz rockegyüttes, valamint a Julia Timosenko exkormányfő veje, Sean Carr angol rockzenész és megszállott motoros által vezetett DVS brit rockbanda. Carr idén felesége, Jevgenyija nélkül érkezett Ungvárra és igencsak elemében volt.

Szombaton a Petőfi téren sorakoztak fel a motorosok és a kíséretükben levő, igencsak dekoratív hölgyek. Az öltözékük alapján az ember azt hihette, hogy egy karnevál kellős közepébe csöppent, hiszen volt, aki ördögnek, rendőrnek, orvosnak, nővérnek vagy éppen cowboynak öltözött. Tizenegy órakor pedig végre feldübörögtek a gépek és a találkozó résztvevői néhány tiszteletkört tettek a városban.

Majd motoros kaszkadőrbemutató következett, melyre több ezren voltak kíváncsiak. Kulman Miklós ismét hátborzongató, pirotechnikai elemekkel is „felturbózott” mutatványokkal ámította el a motorosokat és a lelkes nézőközönséget. A bemutatót követően Mikeboy lapunknak elmondta, hogy nyolcéves korában ült először motorkerékpárra, melyet nagyapjától csent el röpke tíz percre. „2005-ben voltak a jobb helyezéseim, mint a VB ötödik hely és a Kunmadarason megszerzett magyar bajnoki cím. Az ezt követő években is javarészt az élmezőnyben végeztem. Nagyon élvezem ezt a sportot és remélem, tehetem ezt még nagyon sokáig!” – mondta el Miklós. Véleménye szerint az alapok elsajátításához elegendő egy év, viszont ahhoz, hogy valaki professzionális szinten űzze az akrobatikus motorozást, négy-öt év gyakorlás feltétlenül szükséges.

Este nyárson sült ökör várta a stadionba visszaérkező motorosokat, valamint újabb rockkoncertek. A motorostalálkozó résztvevőinek többsége vasárnap délelőtt továbbindult a Balatonra.

Baráth József