Sportorvoslás járási szinten létezik-e?

2011. július 15., 10:00 , 548. szám
Dr. Jakab Lajos

Néhány hónappal ezelőtt a beregszászi járási focibajnokság ificsapatában szereplő 16 éves fiam az egyik edzésen kéztörést szenvedett. A kórházi kezelés költségeit kitevő néhány száz hrivnyát természetesen saját pénzből kellett kifizetnünk. Azt szeretném megkérdezi, hogy ezen a szinten mennyire megoldott a futballozó, sportoló fiatalok egészségügyi ellátása – kérdezi egy nevét és címét elhallgatni kívánó anyuka.

Kérdésével a beregszászi járási focibajnokság egyik élcsapatának számító Badaló családorvosát, dr. Jakab Lajost kerestük meg.

– A válaszom sajnos az, hogy a legtöbb helyen nincs megoldva megfelelő módon a fiatalok biztonságos sportolásának a kérdése. A bajnoki mérkőzéseken ugyan kötelező egy, az egészségügyi ellátást biztosító orvos vagy felcser jelenléte, de ezenkívül nagyon sok még a hiányosság.

– Kifejtené ezt bővebben?

– A bajnokság vagy kupasorozat kezdete előtt a nevezési feltételek egyik kritériuma a helyi orvos által aláírandó nevezési lista kitöltése, amelyben igazoljuk, hogy az ott szereplő nevek mögött álló fiatalok egészségesek, sportolásra alkalmasak. Sajnos, a legtöbb helyen az a bevett gyakorlat, hogy a klubelnökök vagy ügyintézők csak a listát viszik el az orvosnak, a fiatalok vizsgálatára nem kerül sor, pedig a legalapvetőbb és legminimálisabb vizsgálatok – EKG, vérnyomásmérés, tüdőszűrés – megejtése hiányában nem tudjuk biztosan kijelenteni, hogy az adott személy egészséges-e. Ezt a problémát a magam részéről már többször is jeleztem a járási labdarúgó-szövetség korábbi és mostani elnökének és bár ígéretet kaptam rá, hogy egy-egy értekezleten felvetik ezt a témát a csapatvezetőknek, de érdemleges változás a mai napig nem történt ez ügyben. Az egyik településen dolgozó kollégámmal már az is megtörtént, hogy amikor látatlanban nem volt hajlandó ellátni a kézjegyével és pecsétjével a listán szereplő fiatalok egészségügyi bizonyítványát, akkor a klubelnök egyszerűen továbbállt és mással íratta alá a papírokat.

Manapság, amikor tíz fiatalból legalább kettőnek-háromnak szív- vagy egyéb panaszai vannak, megítélésem szerint elég nagy felelőtlenséget jelent a problémakör ilyen módon történő kezelése. Hála Istennek, az utóbbi években nem történt tragédia vagy egyéb maradandó károsodást kiváltó eset a járási bajnokságban futballozó focistáinkkal, de amikor még az agyonvizsgált élsportolókkal, olimpiai és világbajnokokkal is történnek tragédiák, jó lenne nem megvárni az ilyen és hasonló sérüléseket.

(tamási)