14-en haltak meg vizeinken

2011. július 22., 10:00 , 549. szám

Kárpátalján idén hat és fél hónap alatt, július 15-ei adatok szerint 14 személy, köztük 5 gyermek halt meg vízbefúlás következtében. Tavaly ugyanezen időszak alatt 18-an vesztették életüket fulladás következtében.

Oleg Sramko, a Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma megyei főosztálya sajtószolgálatának vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a legutóbbi tragikus eset július 10-én történt az ilosvai járási Bilkén, ahol egy 80 éves asszony vízhúzás közben elvesztette egyensúlyát, a kútba esett és vízbe fulladt. Az asszony fia észrevette a kútban édesanyja mozdulatlan testét, de miután az általa riasztott tűzoltók kiemelték, a mentők már csak a fulladásos halál beálltát konstatálhatták. Július 7-én az aknaszlatinai sóstavakon fulladt vízbe egy kilencéves donyecki fiú. Édesapja elmondása szerint fia kora délután kérte őt, engedje meg, hogy fürödjön a tóban. Mint kiderült, utoljára látta életben fiát, akinek holttestét két napig tartó kutatás után emelték ki a vízből a búvárok. Huszton szemtanúk riasztották a tűzoltókat, akik látták, hogy egy férfi kétségbeesetten kapálózva próbál kijutni a Husztec-folyó vízéből. Mint kiderült, a töltésen sétálva csúszott bele a folyóba és a lába belegabalyodott a hínárba, emiatt nem tudott kiszabadulni a víz fogságából. Az 57 éves férfi szerencsére semmilyen sérülést nem szenvedett.

A vízi mentők felhívják a lakosság figyelmét, hogy csak nyugodt, szélmentes időjárásban fürödjenek, lehetőleg 18 foknál melegebb vizű tóban vagy folyóban, ne merészkedjenek vízbe ismeretlen helyeken, kerüljék el az erős sodrású vizeket, ne menjenek ittas állapotban a vízbe, lehetőleg ne ússzanak egyedül, különösen akkor, ha nincsenek meggyőződve képességeikről. És végül talán a legfontosobb jó tanács: fokozottan figyeljenek oda a gyerekekre, soha ne veszítsék őket szem elől!

Baráth József