Megfelelő életmód és étrend a magas vérnyomás ellen

2011. július 22., 10:00 , 549. szám
Dr. Szidej Éva, a Nagyszőlősi Járási Kórház belgyógyásza

Az édesapámnak magas a vérnyomása, s mivel úgy tudom, ez a betegség öröklődhet, így arra lennék kíváncsi, milyen életmóddal, illetve étrenddel előzhetném meg a kialakulását – érdeklődött szerkesztőségünknél egy feketeardói olvasónk.

– Magas vérnyomásról (hipertóniáról) akkor beszélhetünk, ha a vérnyomásunk eléri vagy meghaladja a 140/90 Hgmm értéket. A hipertónia tünetmentes kór, akár évek is eltelhetnek, mire egy vérnyomásmérés alkalmával felismerésre kerül – indítja beszélgetésünket a szakember. – Az esetek 5–10 százalékában valamilyen kimutatható szervi betegségek (például vesebetegség, hormonális zavarok, szív- és érrendszeri megbetegedések) állnak a kór hátterében, s fájdalomcsillapítók, gyulladásgátló gyógyszerek, illetve hormontartalmú fogamzásgátlók mellékhatásaként is kialakulhat a magas vérnyomás, ami csakugyan öröklődhet, ha az egyik vagy mindkét szülő hipertóniában szenved, a betegség pedig különböző szövődményekhez, agyvérzéshez, szívbetegségekhez, szívinfarktushoz vezethet. Ajánlatos hát fiatal felnőtt korban évente, a 40. életév betöltését követően havonta, magas vérnyomásban szenvedőknél pedig hetente ellenőriztetni a vérnyomásunkat.

– Milyen életmóddal, illetve étrenddel lehet megelőzni a betegség kialakulását?

– Mivel a túlsúly rizikófaktort jelent, így a testsúly csökkentésével el kell kerülni az elhízást. Az optimális testsúlyt – kilogrammban – úgy állapíthatjuk meg, ha a cm-ben mért testmagasságból kivonunk 100-at. Jó tudnunk, hogy egy kilogrammos súlycsökkenés két higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomásunkat. S miként előzhetjük meg a túlsúlyosságot? Az alkoholtartalmú italok általában sok kalóriát tartalmaznak, így a túlzott alkoholfogyasztás is növelheti a testsúlyunkat, emellett a nagymértékű alkoholbevitel csökkenti a szervezet káliumtartalmát, ami szív- vagy agykárosodáshoz vezethet. Ezért ajánlom, hogy naponta legfeljebb 20 centiliter tömény szeszes italt, vagy egy-két borospohárnyi bort vegyünk magunkhoz. Fogyaszszunk sok zöldséget, gyümölcsöt és tengeri halat, zsír helyett süssünk, főzzünk olívaolajjal, készítsünk olívaolajos salátákat, csökkentsük a zsíros húsok, valamint a lisztből készült ételek fogyasztását. S ugyancsak az elhízás megelőzése végett mozogjunk sokat. A dohányzással szakítanunk kell, mert a nikotin növeli a pulzusszámot, s így hipertóniához vezet, emellett csökkentsük a sóbevitelt, mert a túlzott sófogyasztás is növeli a vérnyomást, érjük be napi hat grammal. Továbbá kerüljük a stresszhelyzeteket, mert a tartósan feszült, stresszes állapot is a magas vérnyomás egyik előidézője lehet. Ha megállapítják, hogy valamilyen gyógyszer mellékhatásaként lép fel a megbetegedés, akkor a kezelőorvossal való konzultálást követően csökkentsük az általunk szedett orvosság dózisát. Amennyiben pedig enyhe vagy közepesen súlyos hipertóniával állunk szemben, továbbá a kór nem vezetett valamilyen szövődményhez, akkor gyógyszeres kezelés nélkül, megfelelő étrenddel és életmóddal is meg lehet szüntetni a betegséget.

Lajos Mihály