Baromfikokcidiózis

2011. július 29., 10:00 , 550. szám

Az egyhónapos csirkéim két napja bágyadtak, összehúzzák magukat, étvágytalanok, viszont sok vizet fogyasztanak. Milyen betegségtől szenvedhetnek, s miként lehet meggyógyítani őket? – fordult telefonon szerkesztőségünkhöz egy verbőci olvasónk. Kérdéseit Lajos Ferenc salánki állatorvoshoz továbbítottuk.

– A csibék minden bizonnyal baromfikokcidiózisban szenvednek – fejti ki az állatgyógyász. – A megbetegedést a kokcidiumfélék (eimeriák) közé tartozó véglények okozzák, nevezetesen az Eimeria tenella, az Eimeria necotrix, az Eimeria maxima, az Eimeria brunetti, valamint az Eimeria acervulina. A fertőződés a fertőzött állatok bélsarával kiürített fejlett alakok (oociszták) szájon keresztüli felvételével történik. A fertőzés forrása lehet még az oocisztákkal fertőzött táplálék és ivóvíz is. Szintén szerepet játszhatnak a betegség elterjedésében a nem megfelelő higiéniai állapotok. A kór elterjedt formája a bélkokcidiózis, mely gyakran véres, nyálkás hasmenéssel járó bélgyulladásban nyilvánul meg. A betegség legveszélyesebb változatainak pedig a vékonybél-, illetve a vakbélkokcidiózist tartjuk, amikor is a hámsejtekben szaporodó egysejtűek a belek, valamint az epeutak hámsejtjeit pusztítják el. A fertőzés következtében pedig gyakran megbénulhatnak a végtagok.

A betegség lappangási ideje 4–7 nap, s a 20–60 napos csirkék a legfogékonyabbak a baromfikokcidiózisra. Az ő esetükben a betegség akut formában jelentkezik, s ha elmulasztják a gyógykezelést, 7-8 nap alatt az aprójószág pusztulásához vezet, míg az idősebb állatoknál a kór krónikus formát ölt, de nem okvetlenül vezet a betegek elhullásához. A fertőzött egyedek bágyadtak, összehúzzák magukat, s keresik a meleg helyeket, az étvágyuk megcsappan, ám növekszik a vízigényük.

– Miként lehet kezelni, illetve megelőzni a megbetegedést?

– Amint a gazda felfedezi a kór tüneteit, azonnal hívja ki az állatorvost. A hazai állatpatikákban Bajkoksz, Tolikoksz, Triszulfon, Amprolium gyógyszereket szerezhetünk be a terápiához. A Bajkoksszal és a Triszulfonnal 3–5 napig kezeljük az aprójószágot, 1 ml gyógyszert adva egy liter vízhez. A tolikokszból adagoljunk 1 ml orvosságot egy liter vízhez, két napon keresztül. A 30 százalékos amprolinumból pedig keverjünk négy gramm gyógyszert öt liter vízbe, s 5–7 napig kezeljük vele a baromfit. S mivel a fertőzés terjedésében szerepet játszhat az állattartás higiéniai szabályainak a megsértése, ezért a betegség megelőzése érdekében rendszeresen ki kell takarítani a baromfiólat, s a gazda ügyeljen rá, hogy tiszta ivóvízzel, friss takarmánnyal lássa el a csibéket, valamint a felnőtt egyedeket.

– elem –