Ha nincs meg az autó alvázszáma

2011. augusztus 5., 10:00 , 551. szám

„Van egy alvázszám nélküli autóm. Nemrég elveszítettem a jármű műszaki igazolványát, az úgynevezett tehpaszportot. Az Állami Közlekedésrendészet (DAI) nyilvántartási és vizsgáztatási osztálya (VRER) megtagadta a másolat kiadását. Indoklásuk szerint tilos bármiféle eljárás az alvázszám nélküli járművek esetében, többek között a nyilvántartásba vétel is. Így azonban nem tudom használni az autómat. Kérdésem az volna, miként szerezhetném meg a járművem műszaki igazolványának másolatát?”

– Az alvázszám hiányának problémája akkor merül fel, ha szükségessé válik a jármű átíratása. Viszont a DAI-nak a közlekedési eszközök állami nyilvántartásba vételéről, átíratásáról és nyilvántartásáról, valamint a nyilvántartási okmányok kiállításáról és kiadásáról a belügyminisztérium által kiadott instrukciója úgy rendelkezik, hogy a közlekedési eszközök nyilvántartásba vételéről rendelkező igazolás (tehpaszport) cseréjekor – kivéve elvesztésüket vagy eltulajdonításukat – kerül sor a közlekedési eszköz ismételt nyilvántartásba vételére. Ebből következik, hogy önnek ismételt nyilvántartásba vétel nélkül kötelesek kiadni az elveszített dokumentum másolatát, azaz ilyen esetben nincs semmilyen jelentősége annak, hogy van-e alvázszám a járművén vagy sem.

Hogy hozzájusson a tehpaszporthoz, kérvényt kell írnia, amelyben tájékoztatja az illetékes hatóságot, hogy a szóban forgó dokumentum elveszett, s önnek szüksége van járműve nyilvántartási lapjának másolatára. Ezután forduljon a DAI helyileg illetékes járási osztályához, ahol a nyilvántartási lapra rányomják a bélyegzőt, miszerint az elveszett tehpaszport nincs a DAI-nál. Ezután be kell fizetni a megszabott illetékeket, majd át lehet venni a lap másolatát, rajta a járműre vonatkozó minden információval. A kérvénnyel, a nyilvántartási lap másolatával, illetve az illetékek befizetését igazoló csekkekkel fel kell keresnie a VRER szakértőjét, s be kell mutatni neki a szóban forgó közlekedési eszközt. A szakértő összeveti az okmányokban szereplő adatokat a bemutatott járművel, a nyilvántartási lapra felvezeti a vizsgálat következtetését, minek alapján önnek igazolást adnak ki arról, hogy az autó valóban az ön tulajdona, s nem tartják nyilván azt lopottként. Ezt követően a szakértő és a DAI illetékes felügyelője lepecsétel és aláír valamennyi okmányt. Mindezen okmányokat legkésőbb 10 napon belül be kell mutatnia a VRER-ben, ahol az ukrán személyi igazolványa felmutatását követő három órán belül megkapja a jármű ideiglenes tehpaszportját. Az ideiglenes igazolványt három hónapon belül kell felváltania a végleges dokumentumnak.

hk