Iszap és szemét a főutcán

2011. augusztus 5., 10:00 , 551. szám

Nagymuzsaly a Beregszászi járás legszebb hegyaljai települése. Az én szülőfalum. Virágzó gyümölcsösök, gondosan ápolt veteményes- és virágoskertek. Dolgos emberek kezei varázsolták ilyenné.

Mégis pillanatok alatt mindez szétfoszlik, ha a gyakori esőzések iszappal és szeméttel lepik el a Beregszászi járás legforgalmasabb útját.

Szombaton, július 30-án özönvízszerű áradat zúdult a falura. Pillanatok alatt 30 cm magasan állt a víz minden udvaron, mivel a faluban nincs megoldva a vízelvezető árkok és hidak tisztítása. Különösen a főutca azon szakasza volt bajban, amelyik közvetlenül a hegy lábánál fekszik. Mivel az iszap- és szemétáradat csak nőtt és nőtt, s már a főutcán zubogott keresztül, leállítva a forgalmat, az emberek kétségbeesetten homokzsákokkal kezdték védeni udvaraikat és kútjaikat az özönvíz ellen, mely a hegyen levő illegális szemétlerakatokat egy az egyben leszállította a főutcára. Ilyen az emberi hanyagság! Ráférne már egy kuka a hegyen lakó emberek háza tájára is. A rengeteg szemét (pelenkák, flakonok, üvegek, konzervdobozok, volt már példa kutyatetemre is) elámította a leálló személyautók utasait, s ma már megtekinthető a világhálón is a jóvoltukból. De ilyet a XXI. században!!! A látvány emlékeztetett a kolontári vörösiszap-katasztrófáról készült felvételekre. 20 cm-es iszap lepte el a szépen ápolt kerteket, udvarokat, a kutak megteltek vízzel.

Ez katasztrófa! – mondták az emberek. Mivel sem a polgármester, sem a falusi körzeti képviselő nem mutatott nagy érdeklődést az ügy iránt, mint járási képviselőt nyomban odarendeltek, hogy megnézzem, mi történt. A látvány ismerős volt. Sajnos, évente többször megismétlődik, s mindig elhangzik, hogy tisztítani kellene a falu közterületeit, a közhidak alját, az árkokat! Az emberek saját portájuk előtt meg is teszik. De mi van azokkal a területekkel, melyekért a községi tanács a felelős? Nagymuzsaly állítólag a Beregszászi járás egyik legjövedelmezőbb települése. Viszont még annyi pénze sincs, hogy megvédje saját lakosságát a bajtól? Ha kérdezzük: a falu költségvetése titok! Nem tartozik senkire!

A legnagyobb baj, hogy az emberi gyarlóság olyan, hogy: ami nekem nem fáj, az nem is baj. A falu másik végén is, a Kárpátalja utcán állandó harc van az alázúduló vízzel. A közhidak alja nem átlátható, s a víz ott is a telkekre, a házakra folyik. Néhány ház már annyira megrepedezett, hogy életveszélyessé vált. Hívtunk már a járásból vizsgálóbizottságot is. Eredmény nélkül. Ők azt mondják, hogy az önkormányzat feladata és költsége ez a probléma. Hívtuk a polgármestert is, de ő az egyszeri ember módjára azt javasolta, hogy mindenki vezesse el a vizet, ahová tudja. No persze, majd a szomszédra…

Jelen pillanatban annyi a teendő, hogy ismét a járási tanácshoz fordulunk, meg persze imádkozunk, hogy ne essen annyi eső!

Jakab Erika,
a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke, járási képviselő