Beregszászi uszoda – beregszásziak nélkül

Fürdőváros vagy mégsem?

2011. augusztus 12., 10:00 , 552. szám

Kárpátalja lakossága és főleg a vidékünkre érkező ukrajnai és külföldi turisták körében igen népszerű a beregszászi Zakarpattya sporttelepen működő termálvizes uszoda, melyet naponta több százan, hétvégenként pedig több ezren keresnek fel, hogy fürödjenek és kipihenjék a rohanó mindennapok fáradalmait. Sokaknak egyenesen a gyógyulást jelenti a termálvízben való fürdés. Viszont a városban lakók nem zárták a szívükbe a túlzsúfolt intézményt, csupán a látogatók 5–10 százalékát teszik ki.

Ukrajna szinte mindegyik megyéjéből érkeznek a városba turisták és krónikus betegek, hogy megmártózzanak az uszoda gyógyhatású vízében. Külföldiek is gyakran felkeresik az intézményt. Jártak itt már dánok, hollandok, németek, svédek, zsidók franciák, sőt, a tengerentúlon is kezd népszerűvé válni, hiszen egyre több amerikai és kanadai turista érkezik Beregszászba. A külföldi és az ukrajnai vendégek túlnyomó többsége 1–3 napot tölt itt, de szép számban akadnak olyanok is, akik hosszabb távra, egy-két hétig maradnak. A kárpátaljai szanatóriumokban üdülők is előszeretettel jönnek a városba, hogy megmártózzanak. Vannak olyan napok, amikor óránként öt-tíz autóbusznyi utas érkezik. Ilyenkor személygépkocsik és turistabuszok lepik el a környező utcákat, akadályozva a kamionok miatt egyébként is problémás közlekedést, ugyanis sok az olyan ember, aki szeretné megspórolni az óránkénti 3 hrivnyás parkolási díjat és a kijelölt parkoló területén kívül áll meg, a házak ablakai alatt, aminek csak a szobákat kiadók örülnek, hiszen egyből lerohanhatják az autóbuszokból kiszálló turistákat és jó pénzért szálláshelyet ajánlhatnak nekik.

Ami a szállást illeti, bő a lehetőségek tárháza: rendelkezésre áll a sporttelep szállodája, ahol fejenként 50–80 hrivnyába kerül egy nap, de a vastag pénztárcájúak választhatják a kétszobás luxuslakosztályt is, mely 320 hrivnyába kerül egy napra. A termáluszoda környékén kisebb motelek egész sora épült ki az utóbbi években abban a reményben, hogy a turisták őket választják. Ezekben naponta 120–150 hrivnyába kerül a szállás. A lakosság körében szintén vannak olyanok, akik „turistaszállóvá” alakították át lakásaikat, hogy jó pénzért kiadják azokat a vendégeknek. A lakásukat kiadók 80–100 hrivnyát is elkérnek egy napi szállásért.

A sporttelep területén fakadó két, magas ásványisó-tartalmú termálvízforrás kb. 1000 méteres mélységből tör fel. Hasonló adottságokkal rendelkező forrást Európában is elvétve találunk. A beregszászi termálvízben való fürdés igen kedvező az ízületi, szív- és érrendszeri, illetve idegrendszeri betegségben szenvedők számára, de a sportsérülések utáni rehabilitációra is kiválóan alkalmas.

A fürödni és gyógyulni vágyókat Kárpátalja egyetlen ötven méteres medencéje, valamint két sekély vizű kisebb medence várja, melyeket főleg a gyerekek vesznek előszeretettel birtokukba. Szükség esetén rendelkezésre áll az uszoda felcsere és orvosa is, illetve, ha egy úszni nem vagy alig tudó személy a mélyebb vízben téved, azonnal a segítségére sietnek az úszómesterek.

Az uszodában való fürdés nem olcsó mulatság, hiszen a felnőtteknek 30, a gyerekeknek 10 hrivnyát kell fizetniük egy órányi lubickolásért, ami jóval drágább a hasonló magyarországi fürdők belépődíjánál, hiszen odaát egyes helyeken akár egész nap lubickolhatunk a beregszászi egyórás díj árának duplájából. A fürdés mellett a vendégeknek lehetőségük van a szaunázásra előzetes csoportos megrendelés alapján. Ez az élvezet egy tízfős csoport számára 70 hrivnyába kerül óránként. Aki igazán el akarja kényeztetni magát, az a masszőrökre bízza testét, aminek azonban igencsak borsos ára van: 50 hrivnyát kell fizetni egy nyak- és hátmasszázsért, viszont egy egész testre kiterjedő másfél órás gyúrás pedig 120 hrivnyába kerül.

Az ide érkező vendégektől aziránt érdeklődtünk, milyen benyomásokkal távoznak a fürdőzést követően, mennyire elégedettek a szolgáltatások színvonalával. A Lemberg megyei Morsinból érkező, családjával itt nyaraló Szerhij Panaszjuk elmondta, napok óta járnak az uszodába. Neki például sokat javult a derékfájása, ma már a kislányát is a nyakába tudja venni, holott egy hónapja még járni is alig bírt. A Moldovából ideutazó Mihail Barisintől megtudtuk, hogy nyaranta évek óta rendszeresen visszatérő vendég, mert a termálvíz jó hatással van rendetlenkedő szívére. Összességében a körülményekkel is elégedett, bár kissé szűkösnek nevezte az öltözőt és a mosdót, melyekben sokan zsúfolódnak össze. Oroszországi turisták csoportjával is találkoztam aznap, akik közül többen, mint kiderült, Kárpátaljáról származtak el, de ha tehetik, rendszeresen visszatérnek szülőföldjükre és a kedvenc termáluszodájukban való fürdést sem hagyják ki.

Az egyik ungvári járási településről érkező vendég furcsának nevezte, hogy a sportolók számára kialakított úszómedencében kell fürödniük az embereknek, hiszen a gyógyvíznek kisebb medencékben kellene lennie (mint ahogy ez Magyarországon is megszokott), amelyekben tízen-tizenöten is gyógyulnak, nem pedig egy sportuszoda méretű fürdőben, ahol az emberek a partokba vagy a kötelekbe kapaszkodnak, illetve a sekély vízben fürdenek. Hozzátette: látszik némi igyekezet a vezetés részéről a higiéniai, tisztálkodási körülmények javítására, de továbbra sem nevezhető kielégítőnek a helyzet. A zuhanyrózsákat gyakran lelopják, a csapok hamar tönkremennek. Örvendetes viszont, hogy most már rendszeresen takarítanak, de ami a WC-t és a higiéniai viszonyokat illeti, messze nem érik el a magyarországi színvonalat. Nehéz továbbá összehasonlítani, hogy egy fél napra szóló kétezer forintos, kb. 80 hrivnyának megfelelő összegű belépő egy aquaparkba hogyan aránylik a 30 hrivnyás itteni belépőhöz, amely csak egy órára szól, és nincsenek semmilyen pluszszolgáltatások. Megjegyezte továbbá, hogy az uszodában ritkán lát helybelieket, holott Beregszász az egyetlen város a megyében, amelynek ilyen uszodája van.

Egy beregszászi lakos kifejtette, miért is nem jár a beregszásziak többsége az uszodába: a Szovjetunió fennállásának 50. évfordulójára épült, 1972-ben átadott uszodában az utóbbi években semmilyen korszerűsítés nem történt, a szolgáltatások színvonala a múlt század 70-es éveinek szintjén van. Ráadásul az intézmény túlzsúfolt, tele van turistákkal, gyakran kell akár félórákat is sorba állni ahhoz, hogy az ember egy órányit lubickolhasson. A városban lakók inkább felkeresik a mezőkaszonyi termálfürdőt, esetleg a nyíregyházi sóstófürdőt vagy csak egyszerűen elmennek strandolni a folyóinkra, tavainkra.

Baráth József