Csernoveckijék már 17 éve izraeli állapolgárok is

Kijev polgármestere és a kettős állampolgárság

2011. augusztus 12., 10:00 , 552. szám

Kijev polgármestere, Leonyid Csernoveckij és felesége, Alina Ajvazova már 17 éve izraeli állampolgárok – közölte minap az IzRus orosz nyelvű izraeli internetes portál. A hírt izraeli belügyi forrásokra hivatkozva megerősítette a tekintélyes Kommerszant-Ukrajina is.

Információik szerint az állami nyilvántartásban valóban szerepel egy 1951-es születésű Leonyid Mihajlovics Csernoveckij nevű személy, aki feleségével együtt még 1994-ben repatriált, s a júliusi adatok szerint Tel-Aviv északi részén van bejelentett lakcíme. Az IzRus megjegyzi, Csernoveckij jogosan kérte újrahonosítását, hiszen apja, Mihajlo Iljics Csernoveckij zsidó gyökerekkel rendelkezett.

A hír kisebb vihart kavart idehaza – elsősorban ellenzéki körökben – mondván, Ukrajnában tilos a kettős állampolgárság. Azonban, tekintettel a magyar honosítási eljárásban való részvétellel meggyanúsított, s ezért az Ukrán Biztonsági Szolgálat által zaklatott kárpátaljai magyarok esetére, legalábbis furcsa, hogy Csernoveckij kettős állampolgárként 2004-ben indulhatott az elnökválasztáson, 2006-ban megválasztották az ukrán főváros polgármesterévé, s parlamenti képviselő is már kettős állampolgárként volt. Furcsa, mert a polgármester állítólagos izraeli állampolgárságára vonatkozó pletykák sajtóhírek szerint korábban is felmerültek már. Úgy látszik, Ukrajna egyenlő (kettős) állampolgárai között vannak egyenlőbbek…

Csernoveckij környezetében tagadták az izraeli állampolgársággal kapcsolatos híreket, Tetjana Melihova, az ellenzéki BJUT – Batykivscsina kijevi városi tanácsi frakciójának vezetője azonban bejelentette, ha beigazolódnak a hírek, a polgármester megbízatásának automatikusan véget kell érnie. A politikus jelezte, szándékukban áll felkérni az illetékes ukrán hatóságokat, hogy ellenőrizzék a Csernoveckij kettős állampolgárságára vonatkozó sajtóhíreket. Kérdés, mit szólnak ehhez az izraeli hatóságok, amelyek eddig hivatalosan tagadták, hogy bármiféle információt kiadtak volna ez ügyben.

szcs