Doktor úr, nagyon fáj az oldalam!

2011. augusztus 12., 10:00 , 552. szám
Dr. Lasek László, a Nagyszőlősi Járási Kórház idegosztályának főorvosa

Egy felső-Tisza-vidéki olvasónk jelezte, hogy néhány napja erős fájdalmat érez az oldalában a szíve közelében. Milyen betegség lehet a tünet hátterében – ideggyulladás, izomgörcs vagy más kór? – kérdezi olvasónk. Kérdéseire dr. Lasek László, a Nagyszőlősi Járási Kórház idegosztályának főorvosa válaszol.

– A hát- és az oldalfájásnak számos oka lehet, különösen a heveny fájdalom esetében. Húzódhatnak mögötte lokális okok, például a csontok, az izomszalagok fájdalma, az idegszál gyulladása, egy meghűlés. Viszont az is valószínűsíthető, hogy a fájdalom a hátgerincbántalmak következménye és az idegszálakon keresztül a beteg oldalában jelentkezik. Nem zárható ki azonban, hogy belső szervek megbetegedése okozza a fájdalmat: a tüdő és a mellhártya betegsége miatt is keletkezhet oldaltájéki fájdalomérzet, a hasi szervek betegségei, például a hasnyálmirigy-gyulladás, a gyomorfekély, az epekő, az epehólyag-gyulladás szintén okozhat ilyen tüneteket. De a szívbetegségek sem zárhatók ki, az ilyen jellegű fájdalmak akár a szívinfarktus veszélyének fennállására is utalhatnak.

– Az adott esetben mit ajánl a betegnek?

– Mindenképpen ajánlanám, hogy forduljon orvoshoz, ha a fájdalma nem enyhül. Csak és kizárólag az orvosi kivizsgálás során derülhet fény a beteg által felsorolt tüneteket okozó betegségre. Semmiképpen nem ajánlom a gyógyszerszedést „saját szakállunkra”, az orvossal való konzultálás nélkül, mert ezzel mértéktelen kárt tehetünk szervezetünkben, főképp emésztőszerveinkben. Továbbá azt is ellenzem, hogy kedvenc patikusukhoz forduljanak az emberek és tőle kérjenek tanácsot, hogy mire milyen gyógyszereket szedjenek, illetve milyen kenőccsel csillapítsák fájdalmaikat.

– Milyen megelőzési lehetőségek vannak hasonló tünetek esetében, mit tehet a beteg, ha nem tud azonnal orvoshoz fordulni?

– Az erős idült fájdalmaknak általában az az oka, hogy keveset mozgunk. Az ülőmunkát végzőknél például nagyon gyakran fordulnak elő hasonló tünetek, amelyek oka lehet többek között a mozgáshiány és a túlsúly. Megelőzés céljából ajánlatos a rendszeres mozgás, tornázás, úszás. Legalább minden félórában álljunk fel, nyújtózzunk, és minden órában ajánlatos egy 5–10 perces séta. Rendkívül fontos továbbá a helyes testtartás ülés közben: csakis egyenes háttal üljünk a széken. Ugyancsak kiválthatja a hát- és oldalfájást nehéz táskák cipelése, különösen akkor, ha egyik oldalunkra nehezedik a súly jelentős része. Ajánlatos egyenletes mértékben megterhelni a súllyal mindkét kezünket.

Baráth József