Hogyan váltható vissza a repülőjegy?

2011. augusztus 12., 10:00 , 552. szám

„Már megvettem a jegyem egy menetrendszerű repülőgépjáratra, amikor kiderült, hogy mégsem tudok elutazni, s így a jegyre sincs szükségem. Milyen szabályok szerint válthatók vissza a repülőjegyek? Hogyan járok jobban: ha találok valakit, akinek szüksége van egy jegyre, s azt átíratjuk az ő nevére, vagy ha leadom a pénztárban?”

– Minden légitársaság a saját belátása szerint rendelkezik a jegyek visszaváltásáról, a repülés időpontjának és célállomásának esetleges megváltoztatásáról. Ha menetrendszerű járatról van szó, úgy legalább ötféle kedvezményes és további néhány úgynevezett business class besorolású jegytarifával kell számolnunk. Az utasnak meg kell jegyeznie azt a hüvelykujj szabályt, hogy minél olcsóbb a jegy, annál szigorúbbak a visszaváltására vonatkozó szabályok, s ahogyan emelkedik az ár, úgy válnak egyre lojálisabbá ezek a rendelkezések. Az ön esetében is sok függ attól, milyen tarifa szerint vásárolta a jegyét. Ehhez fel kell hívnia annak a légitársaságnak a pénztárát, ahol megvásárolta azt.

A menetrendszerű járatra szóló repülőjegyen nem lehet megváltoztatni a nevet, mert azt tiltják a szabályok. Ezért önnek csak az a lehetősége marad, hogy leadja a jegyet abban a pénztárban, ahol megvásárolta. A charterjáratok esetében lehetőség van a névcserére, de csak a járat megrendelőjével való egyeztetést követően.

hk