Matematika- és képzőművészeti tábor a főiskolán

2011. augusztus 12., 10:00 , 552. szám

Tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) a matematika iránt érdeklődő fiatalok számára az Abacus Matematikatábort, melynek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola adott otthont, csakúgy, mint a „Genius” Jótékonysági Alapítvány által Jankovics Mária ungvári ipar- és textilművész, grafikus emlékének szentelt Jankovics Mária Alkotótábornak, amelyre a képzőművészetek, illetve a kézművesség iránt érdeklődő fiatalok jelentkezhettek.

Mindkét tábor nyitóünnepségére augusztus 8-án, hétfőn került sor a főiskola Kölcsey Ferenc Szakkollégiumának filmklubjában, melyen Orosz Ildikó, a KMPSZ és a Rákóczi-főiskola elnöke, valamint Kulin Judit főiskolai adjunktus, az Abacus Matematikatábor, illetve Kulin Ágnes festőművész, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának tagja, a Jankovics Mária Alkotótábor vezetője köszöntötték a diákokat.

Hétfőn délután Punykó Mária, a KMPSZ szórványprogram-koordinátora, az Irka c. gyermeklap főszerkesztője ismertette a két tábor résztvevőivel a 2007-ben elhunyt Jankovics Mária életpályáját és munkásságát.

A matematikatáborba 42, míg az alkotótáborba 22 gyerek jelentkezett Kárpátalja különböző településeiről, Aknaszlatinától egészen Ungvárig. A foglalkozásokat a főiskola tantermeiben tartották, míg a közös foglalkozások, rendezvények a filmklubban zajlottak. Délelőtt matematikai, illetve művészeti foglalkozások voltak, amelyeket főiskolai és a középiskolai tanárok, valamint művészek tartottak a gyerekek számára. Délutánonként többek között általános ismereti, közművelődési, ökológiai tematikájú eladásokat hallgathattak a résztvevők. A gyerekeknek a főiskola kollégiuma adott otthont. Csütörtök a kirándulás napja volt – ungvári városnézésre utaztak a táborozó gyerekek.

Az Abacus Matematikatábor és a Jankovics Mária Alkotótábor megrendezését a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Baráth József