A nyelőcsőrák

2011. augusztus 26., 10:00 , 554. szám
Dr. Oroszi Pál onkológus, a Munkácsi Keresztyén Egészségügyi Központ főorvosa

Az utóbbi napokban nehezen nyelem le a száraz ételeket, s olyan érzésem van, mintha lenne valami a nyelőcsövemben, ami akadályozza a táplálék lejutását a szájüregből a gyomorba. Milyen betegség támadott meg, s mit lehet tenni ellene? - telefonált be szerkesztőségünkbe egy fornosi olvasónk. Kérdését dr. Oroszi Pál onkológushoz, a Munkácsi Keresztyén Egészségügyi Központ főorvosához továbbítottuk.

– A panaszok nyelőcsőrákra utalhatnak – indítja beszélgetésünket a szakorvos. – Ez egy nem túl gyakori kór, az emésztőrendszer egyik legritkább megbetegedése, de nagyon veszélyes, nehezen kezelhető, s leginkább az 50. életévüket betöltött férfiak vagy nők körében figyelhető meg. A szakirodalomban elég kevés adat található a kiváltó okokról, tény viszont, hogy a betegség kialakulásához vezethet a nagyon fűszeres, csípős étkek fogyasztása, melyek nyelés közben felmarják a nyelőcső felületét, s ugyancsak elősegítheti a daganat megjelenését, ha forrón esszük az ételt, forrón isszuk a teát, a kávét. Bizonyított tény, hogy Közép-Ázsiában, ahol tűzforrón fogyasztják a teát, a kávét, gyakrabban fordul elő a nyelőcsőrák, mint például a mi vidékünkön. Ugyancsak előidézheti a megbetegedést, ha véletlenül savat vagy lúgot iszunk, mert kis mennyiségű anyag lenyelése is jelentős égési sebeket okoz a nyelőcsőben, s igazolást nyert, hogy a hegesedett nyelőcső sokkal gyakrabban elrákosodik, mint az a nyelőcső, mely sem savval, sem lúggal nem érintkezik. Az utóbbi időkben pedig szakmai körökben egyre több szó esik arról, hogy a dohányzás, a nyelőcsőbe áramló dohányfüst is hozzájárulhat a betegség kialakulásához.

– Melyek a betegség tünetei, miként diagnosztizálható, s hogyan kezelhető a kór?

– Az első szimptómák közé sorolható, hogy a beteg nehezen nyeli le a száraz ételeket, s úgy érzi, mintha lenne valami a nyelőcsövében, ami zavarja a táplálék lehaladását, ez a tünet pedig arra utal, hogy daganat jelenhetett meg a nyelőcsőben, mely egyre növekszik, s így adott területen mind jobban összeszűkíti a nyelőcsövet, melyen csakugyan nehezebben jut át a lenyelt táplálék. Később pedig fogyni kezd a beteg, s minél kevesebb kalóriát tartalmazó táplálékot vesz magához, annál hamarabb jelentkezik a súlycsökkenés. Nagyon fontos, hogy a beteg már a legelső tünet, a nehéz nyelés észlelésekor azonnal forduljon orvoshoz, mert minél később jelentkezik kivizsgálásra, annál inkább csökken a gyógyulás esélye. A betegség elhanyagolásakor éppolyan gyakran jelentkezhetnek áttétek, mint a gyomorrák esetében, s a nyelőcsőrák metasztázisai (áttétei) elsősorban a májban, kisebb mértékben pedig a tüdőben jelentkezhetnek.

Ha a beteg felkeres bennünket, endoszkópiás vizsgálatot, gyomortükrözést végzünk, melynek során felfedezhető a nyelőcső falán megjelenő tumor. Ezt követően mintát veszünk a daganatból, hogy szövettani elemzéssel megállapítsuk, csakugyan nyelőcsőrákkal állunk-e szemben. A diagnosztizálást bármelyik járási kórházban elvégzik, akárcsak nálunk, a Munkácsi Keresztyén Egészségügyi Központban, a továbbiakban viszont beutaljuk a beteget az Ungváron működő Kárpátaljai Megyei Onkológiai Gondozóba. Megyénk területén ebben az egyetlen intézményben foglalkoznak a daganatos betegek terápiájával. A nyelőcsőrák esetében a kezelés elsősorban műtéti beavatkozásból áll, melynek során eltávolítják a tumort. Az operációt követően szükség esetén kiegészítő kezelést alkalmaznak, melynek során átlagosan egy hónapig tartó sugárterápiának vetik alá a pácienst, illetve hat-nyolc alkalommal kemoterápiás kezelés is szükséges. A többi, daganatos megbetegedésben szenvedő pácienshez hasonlóan, a nyelőcsőrákos betegeknek is folyamatos orvosi felügyeletre van szükségük, rendszeres kontrollvizsgálatokra kell járniuk az onkológiai gondozóba, a járási kórházakba vagy akár a mi intézményünkbe, hogy ellenőrizhessük, nem újult-e ki a kór.

– Hogyan előzhetjük meg a nyelőcsőrák kialakulását?

– Tartózkodjunk a forró ételek, italok fogyasztásától, ne együnk túl fűszeres, csípős étkeket, s mielőtt otthon innánk egy, már jó ideje az éléskamrában lévő üvegből, nézzük meg, hogy mit tartalmaz a palack, mert előfordulhat, hogy ásványvizes üvegbe öntött savról vagy lúgról van szó, melyről már el is felejtkeztünk.

Lajos Mihály