A Valahol Európában Beregszászban

Musicallel a ráti Szent Mihály Gyermekotthonért

2011. augusztus 26., 10:00 , 554. szám

Nagy sikerrel mutatta be múlt szombaton este a beregszászi amfiteátrumban Dés László Valahol Európában című musicaljét piliscsabai és szentendrei fiatalok egy csoportja, akik ezúttal a ráti Szent Mihály Gyermekotthon növendékeivel közösen léptek színpadra az árvák megsegítésére.

A Radványi Géza 1947-ben azonos címmel forgatott nagysikerű filmje alapján készült musical a II. világháborúban csellengő, árván maradt gyermekek hányattatásairól szól. A szereplőknek sok megpróbáltatáson kell keresztül menniük, amíg a végén a főhősök egymásba szeretnek, minden jóra fordul. Azonban a Szűcs Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem lelkésze által vezetett csoport, amely öt évvel ezelőtt az István, a király rockopera bemutatásával lepte meg a kárpátaljaiakat, ezúttal sem csupán sikerdarabot akart bemutatni. Egy olyan művet kerestek és választottak, amelynek van mondanivalója, amely hatással lehet az emberekre. Miután jobbára diákokból álló közösségük sokat foglalkozik nehéz sorsú, árva gyermekekkel, így szinte adta magát a Valahol Európában. „A darab nagy kérdése, hogy „Mikor lesz holnap?”, mert fontos, hogy higgyük, igenis lesz holnap, fontos, hogy az embernek legyenek céljai, lásson előre, jó úton haladjon előre, s végig hűségesen, egyenes gerinccel járjon – mondta el az atya. – A másik üzenete a darabnak, hogy nem szabad félni, ami azért fontos, mert tudjuk, hogy rengeteg ember küzd a félelemmel. II. János Pál pápa egyik első üzenete ez volt: „Ne féljetek!” Arról szól a darab is, hogy bármi történjék velünk, ha föntről igent mondtak ránk, akkor a Jóisten kezében vagyunk, a Mennyei Atya akarata szerint folyik az életünk, s nem a félelem kell, hogy meghatározza azt, hanem az Istenbe vetett bizalom, hogy Ő végigvisz bennünket azon az úton, amelyen elindított.”

Az anyaországi amatőr és alkalmi társulat 2009 augusztusában Csíkszeredán adta elő első ízben a darabot, majd több magyarországi előadás után tavaly láthatták a musicalt a délvidéki Csantavéren, s idén megkapták a szerzők hozzájárulását, hogy Kárpátalján is bemutathassák a Valahol Európábant Kalmár Gergely rendezésében. A beregszászi előadás különlegessége volt, hogy azt a ráti Szent Mihály Gyermekotthon lakóival közösen játszották. A 20 kárpátaljai szereplő – kisiskolástól középiskolásig – már jóval korábban megkapta a szövegkönyvet, a kottákat és CD-ket, hogy betanulhassák szerepeiket. A magyarországi szereplők és szervezők azután még augusztus 15-én, azaz majd egy héttel az előadás előtt megérkeztek Beregszászba, hogy az új, kárpátaljai szereplőkkel együtt próbálhassák a darabot.

Az előadás kapcsán Kárpátalján járt mintegy hetven anyaországi fiatal, nevelőik és a velük érkezett papok azonban elsősorban nem előadóművészek. Mint Szűcs Balázs fogalmazott, ez az előadás életüknek, közös munkájuknak csupán egy kis szelete. Minden évben tábort szerveznek Kárpát-medencei árva és nehéz sorsú gyerekek számára egyetemistákkal, gimnazistákkal. Így már könnyű kitalálni, hogy a beregszászi fellépés sem volt öncélú, megálmodói azzal a ráti gyermekotthont kívánták támogatni, hiszen az előadásra a belépés ingyenes volt ugyan, a közönség azonban adakozhatott – és adakozott is! – az otthon épületeinek befejezésére, lakóinak megsegítésére. „Nemcsak vendégségbe akartunk jönni, hozni valamilyen ajándékot, hanem szerettünk volna közelebbről megismerkedni az itt élőkkel – tette hozzá Szűcs Balázs. – Ezért kértük, hogy a próbák mellett dolgozhassunk, segíthessünk is, s így a beregszászi katolikus plébánián könyvtárat rendeztünk, templomkertet, iskolakertet takarítottunk, s minden egyéb feladatot is elvégeztünk, amit kaptunk.”

A beregszászi előadáson ott voltak, ott izgultak a ráti gyerekek nevelőszülei is. „Gyermekeinknek nagyon nagy lehetőség és élmény volt, hogy szerepeik révén kimondhatták, kiénekelhették magukból a bennük lévő fájdalmat – mondta el Bíró Mária, a gyermekotthon egyik munkatársa. – Szerintem az árva gyerekek ugyanazt élik meg ma is, mint akkor, a háború idején, s így ez az alkalom segít feldolgozni a traumáikat.”

Az előadás fővédnökségét dr. Schmitt Pálné Makray Katalin, a magyar köztársasági elnök felesége, valamint Majnek Antal püspök vállalta. A Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye feje személyesen is megjelent szombat este az amfiteátrumban, hogy az előadást ugyancsak felkaroló beregszászi magyar konzulátus vezetőjével, Tóth István főkonzullal, Michels Antal beregszászi plébánossal, valamint a több száz fős lelkes közönséggel együtt végigtapsolja a megindító produkciót.

pszv