17 ország, 450 fiatal

Vendégségben Magyarországon – Külhoni Magyar Fiatalok Találkozója

2011. szeptember 16., 10:00 , 557. szám

A Hungarofest Nonprofit Kft. a Magyar Köztársaság Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériuma, valamint a Bethlen Gábor Alap támogatásával immár tizenhatodik alkalommal szervezte meg a Vendégségben Magyarországon – Külhoni Magyar Fiatalok Találkozója elnevezésű rendezvénysorozatot. Az augusztus 19–26. között zajló rendezvényre olyan, a Kárpát-medencén belül és kívül élő magyar fiatalok csoportjait hívták meg, akik aktív kulturális tevékenységet végeznek. Tizenhét országból összesen 450-en érkeztek, hogy részt vegyenek a találkozó Gödöllőn, Budapesten és Szentendrén zajló eseményein. A rendezvényen többek között a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek is köszönhetően több kárpátaljai csoport képviselte megyénket, olyan jeles csoportok, mint a derceni Gyöngyösbokréta Népi Együttes és a tiszapéterfalvai Kokas banda.

Az átélt élményekről a Gyöngyösbokréta Népi Együttes művészeti vezetője, Korolovics Valéria számolt be lapunknak. „Augusztus 19–26. között egy nagyon színes és programokban bővelkedő hetet tölthettünk el Magyarországon – kezdi beszámolóját Valéria. – A rendezvényen számos európai, valamint két tengerentúli állam magyarsága is képviseltette magát: érkeztek csoportok Erdélyből, a Vajdaságból, a Délvidékről, Horvátországból, Lengyelországból, Ausztriából, sőt még a távoli Uruguayból és Kanadából is.

A szervezők nagyon részletesen és aprólékosan tervezték meg a programot a hét minden napjára, arra törekedve, hogy a találkozó résztvevői maradandó emlékekkel térjenek haza. Szinte nem múlt el úgy nap, hogy ne gazdagodtunk volna valamilyen élménnyel.

Az augusztus 19-i megnyitó ünnepségre a gödöllői Szent István Egyetemen került sor, ahol Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára köszöntött bennünket. Ugyanitt a résztvevő csoportok bemutatták országuk népviseletét és gasztronómiáját is.

A következő élménydús napunk augusztus 20-a, Szent István ünnepe volt, amikor Budapesten megtekinthettük az állami ünnepségsorozat eseményeit: a tisztavatást, az aratófelvonulást, valamint a Szent Jobb-körmenetet. Felejthetetlen volt az esti tűzijáték, melyet a szervezők gondoskodásának köszönhetően a Parlament lépcsőjéről nézhettünk végig.

Augusztus 21-én a budai várban 25. alkalommal rendezték meg a Mesterségek Ünnepét, mely program keretében a hagyományőrző táncegyüttesekkel együtt több alkalommal is felléptünk.

A kulturális programok mellett pihenési – strandolási – lehetőséget is szerveztek a meghívott vendégeknek. A strandon a szervezők a tizenhét ország résztvevői között Ms. Bikini és Mr. Beach Boys néven szépségversenyt hirdettek, melynek meglepetésünkre – és büszkeségünkre – egyik nyertese népi együttesünk egyik tagja, Danó Renáta lett. Emlékezetes élményt nyújtott ugyanaznap a dunai sétahajózás, valamint az éjszakai városnézés.

Augusztus 23-án Szentendrére kirándultunk. Megtekintettük a szentendrei skanzent, melyben módunk nyílt kézműves foglalkozásokon is részt venni. A délután folyamán „édes élményekben” volt részünk, jártunk a település híres marcipánmúzeumában.

Augusztus 24-e a Liszt Ferenc-emlékév jegyében telt. Látogatást tettünk a Parlamentben a Szépművészeti Múzeumban, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Ezenkívül még egy nagyobb sétára is „futotta” a fővárosban. Este Liszt Ferenc szellemében zenés-irodalmi esten vettünk részt, mely szintén számos élménnyel gazdagított bennünket.

Augusztus 25-e mottója „Vendégségben Gödöllőn” volt, mely napon az említett város nevezetességeivel ismerkedtünk, többek között a híres Grassalkovich-kastéllyal. Az élményeken kívül számos, eddig nem hallott ismeretanyaggal is gazdagodtunk itt.

Este a városháza előtti téren hatalmas tömeg előtt gálaműsort adtunk, ahol ismét minden csoport fellépett.

Az idei évben már több alkalommal vendégszerepeltünk Magyarországon, de állíthatom, hogy ez az egy hét volt számunkra a csúcspont. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a Hungarofest Nonprofit Kft. munkatársainak: A. Szabó Magdának, a nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetőjének, valamint Kálóczi Andreának, a Kft. szervezőmunkatársának, akik rendkívül sokat tettek azért, hogy kellemesen érezzük magunkat, s hogy maradandó emlékekkel térhessünk haza…”

Hasonlóan pozitívan nyilatkozott a találkozóról Kokas Károly, a tiszapéterfalvai Kokas banda vezetője is, aki elmondta: „Nagyon örülünk annak, hogy mi is részesei lehettünk ennek a színvonalas eseménysorozatnak, mely – ha kis léptékben is de – újra összehozta a nagyvilágban szétszóródott magyarságot. Mindezért hála és köszönet illeti a szervezőket. Számunkra, tiszapéterfalvaiak számára különösen nagy megtiszteltetést jelentett, hogy a rendezvénysorozat megnyitóján – oly sok formáció közül – mi léphettünk elsőként a publikum elé, s előadhattuk az első zeneszámot. Hasonló élményt és feltöltődést jelentettek még a Mesterségek Ünnepén, valamint a Gödöllőn történt zenés-táncos fellépéseink, illetve az ezekért kapott vastaps. A szervezők a hét minden napjának estéjére táncházat szerveztek, melyeken egy Erdélyből érkezett zenekarral együtt mi biztosítottuk a „talpalávalót”. Nagyon szívélyes és érdekes volt a többi elcsatolt területről, valamint az „Újvilágból” érkezett magyarokkal való találkozás is. Különösen meglepődtünk az Uruguayból, valamint a kanadai Winnipegből érkezettek szakmai felkészültségén, melyet kivándorló őseik tradícióinak megőrzéséből merítettek. Úgy vélem, példát vehetünk tőlük e téren.”

F. Zs.