2011. szeptember 16.

2011. szeptember 16., 10:00 , 557. szám

Én pedig, ha felemeltetem a földről, magamhoz vonzok mindeneket. János 12,32

Jézus a mágnes. Soha nem jutott volna ez eszembe, ha Jézus nem maga mondja, hogy ő az út, az ajtó, a pásztor vagy a szőlőtő. De a mai technikával túlszennyezett világunkban rögtön megértjük, miről is beszél Jézus. Mert nemcsak az jut eszünkbe, hogy milyen mágneses sugárzásnak vagyunk kitéve a telefonok, televíziók és számítógépek révén, nem a mindenütt jelenlévő hütőmágnes képe ragad meg a maga változatosságával, hanem megjelenik az Úr, aki magához vonz mindeneket.

János apostol a következő versben azt mondja, hogy ez a kép utal Jézus halálára, de a feltámadás és a mennybemenetel titka is kifejeződik benne. Azonban nemcsak ezt kell látnunk. Van egy fizikai kísérlet, amellyel a patkómágnes pólusait igazolja a tudomány: papírlapra vasreszeléket kell szórni, majd alátéve egy mágnest a lapon lévő kis vasak sorrendbe rendeződnek. És rend lesz a lapon. Annyira szeretnénk már látni ezt a rendet ebben a világban a sok fejetlenség és hiábavalóság között. Egy mágnes a mi kis vasreszelék-életünket a helyes irányba tudná állítani. De még nem jött el az ideje.

Jézus felemeltetett erről a földről. Itt maradtunk kis porszemekként a magunk össze-vissza állapotában. Aztán a mennyben elkezd működni a nagy mágnes. Jézus elkezd vonzani. Mindenkit vonz vagy taszít. Kétirányú a mágnes. Van, akinek ettől kezdve minden vágya az lesz, hogy megismerje és kövesse Jézust. Szeretné, ha Ő rendezné a vonzalmait, mert rajta keresztül is működik a mágnesesség, mint a fizikában. Persze van, aki egyre távolabb kerül, mert rá taszítólag hat Jézus vonzása. Nem lehet közömbös, semleges a vasreszelék. Mi sem. Melyik oldalra vonz vagy taszít az Úr? Ha felismerjük a helyünket, rend lesz az életünkben, környezetünkben és a világban. Sok mindent eldönt a mérlegen egyetlen rizsszem is. A te életed Isten vonzásában a helyére kerülhet. A világ nem lesz többé bizonytalan és zavaros, hanem Jézus vonzásában magad is mágnessé leszel. Mert ha a vasreszelék is mágneseződhet: ránk vajon nem hat az Úr közelsége vagy mennyei vonzása?

Dávid Árpád, református lelkipásztor