A Kokas banda a Magyar Dal Napján

2011. szeptember 16., 10:00 , 557. szám

Az Illés-együttes Az utcán című dalával vette hivatalosan kezdetét a Magyar Dal Napjának programsorozata szeptember 11-én a zene idei fővárosában, Nyíregyházán. Az örökzöld slágert több százan énekelték együtt Presser Gáborral – a rendezvény megálmodójával – és a Cantemus kórussal. A magyar dal 2011-es fővárosában tizenhárom helyszínen tartottak koncerteket mintegy száz zenekar és együttes részvételével. Presser Gábor szavait idézve megérthetjük a valódi célját a Magyar Dal Napjának: „Azt gondoltam, hogy a mindent elárasztó importzene árnyékából legalább évente egy napra egy kis fényt koldulhatunk a saját értékeink megvilágításához. Hogy áldozzunk egy kis figyelmet a hagyományainknak – mert sokféle van –, a közönség előtt szinte ismeretlen, hiába megírt új műnek, és az ezeket megalkotó új tehetségeknek. Egynapos ünnepre gondoltam, amely nekünk és rólunk szól, mi szervezzük, ahogy mondják, „alulról”.

A legtöbb fellépő a város Kossuth terén kapott helyet, ahol a Belmondo zenekar, a Folkfusion band és a Kormorán együttes mellett nagy sikert aratott a tiszapéterfalvai Kokas banda is, akik a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jóvoltából kerülhettek ki ezen nívós és méltán elismert rendezvényre.

A zenekar vezetője, Kokas Károly lapunknak elmondta, miszerint nagyon élvezték az ottlét minden percét. Délelőtt léptek fel a város központján felállított nagyszínpadon, több száz néző előtt. A majd egy órás műsorszám alatt szatmári, dunántúli, felvidéki, kalotaszegi és Kárpátalján gyűjtött népzenével szórakoztatta a publikumot a hatfős együttes.

Míg a banda 5 tagja különböző hangszereken játszott (harmonika, brácsa, nagybőgő), addig Kokas Erzsébet az egyedi hangszínével kápráztatta el a nézőközönséget, illetve ifj. Kokas Károly és Kokas Krisztina az említett tájegységek néptáncaiból tartott táncbemutatót.

Vasárnap este 20.00 órakor a nyíregyházi programokkal párhuzamosan a többi városban és településen szünetet tartottak az előadásokban, és mindenki együtt énekelte a „Tavaszi szél vizet áraszt…” kezdetű jól ismert népdalt, amely a magyar dal határokon túl ívelő erejét hivatott szimbolizálni „egy nemzet” előadásában.

- kv -