Mi okozhatja a derékfájást?

2011. szeptember 16., 10:00 , 557. szám
Dr. Lasek László, a Nagyszőlősi Járási Kórház idegosztályának főorvosa

Tanácsért fordulok Önökhöz. Sólerakódás van a derekamban, pokoli derékfájás kínoz, és semmilyen orvosság nem segít megszűntetni azt. Ideggyógyászhoz, sőt pszichiáterhez is fordultam a problémámmal, ám nem jártam eredménnyel, s kórházi beutalót sem kaptam, pedig a fájdalom már állandósult. Mit tegyek? Hogyan éljek? – fordult levélben szerkesztőségünkhöz egy idős munkácsi olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Lasek László, a Nagyszőlősi Járási Kórház idegosztályának főorvosa válaszol.

– A derékfájások eredendő oka a legtöbb esetben a mozgásszegény életmód – indítja beszélgetésünket a doktor. – A panaszok általában a gerincoszlopot tartó csontok, porcok, ínszalagok és izmok, illetve a gerincvelőből kilépő idegek károsodására vezethetők vissza. Ritkábban viszont a tüdő, a mellhártya vagy a szív megbetegedései, sőt akár hasnyálmirigygyulladás is állhat a háttérben, s ezekből a szervekből sugározhat ki a fájdalom, de a több órán át tartó gépkocsivezetés is derékfájáshoz vezethet. A kellemetlen érzés lehet egyoldalú, kétoldalú, de változhat is a helye. Gyakran a gerinc kopásos megbetegedései, a meszesedés (népies kifejezéssel ezt nevezik sólerakódásnak), ízületi-reumás betegségek, csontritkulás, a csigolyák merevedése, a csontfelrakódások, a kialakuló csonttüskék okozhatják a panaszokat. De a csigolyák tuberkulózisa vagy különböző daganatok áttétei is kiválthatják a fájdalmat, mely ezekben az esetekben a pihenést követő első mozgások alkalmával a legerősebb. Ha a beteg belejön a járásba, a hajlongásba, enyhül a kellemetlen érzés.

Idősebb korban nagyon sok esetben a csontritkulás okozza a panaszokat, mészszegénnyé válik és csökken a csontállomány, a gerincoszlop eldeformálódik, s csökken a csigolyák ellenállása, melyek néha össze is roppanhatnak. Emellett gerincsérv is kiválthatja a hosszan tartó és nehezen kezelhető fájdalmat, amikor a sérv nyomást gyakorol a gerincvelő burkaira vagy a kilépő idegekre (orvosi szakkifejezéssel élve: mechanikusan komprimálja azokat).

– Mit tehet a beteg?

– A panaszok pontos okának a kiderítése végett okvetlenül szakorvoshoz kell fordulni, aki a legtöbb esetben röntgen-, CT- vagy MRI-vizsgálatra utalja a pácienst. A terápia magába foglalja a gyógyszeres kezelést, a masszázst, a gyógytornát, az úszást, s ha nem javul a beteg állapota, akkor mindenképpen be kell utalni a kórházba, hogy az említett módszereket alkalmazva ott szüntessék meg a panaszait. Amennyiben pedig három hét alatt sem sikerül véget vetni a fájdalomnak, idegsebésszel kell konzultálnia a páciensnek, mert könnyen elképzelhető, hogy gerincsérv idézi elő a tüneteket. A konkrét kezelési mód mindig a kiváltó októl függ, s csak orvosi felügyelet mellett javasolt.

– Miként lehet megelőzni vagy csökkenteni a derékfájást?

– Javasolnám a tornát, az úszást, a kerékpározást. Nem szabad hosszú ideig keresztbe tenni a lábat, inkább enyhén terpeszben kell ülni, s a talpunk mindig érintse a padlót. Járjunk masszázsra, mely javítja a vérellátást, csökkenti a feszültséget, lazítja az izmokat. S tanuljunk meg helyesen emelni: az egyenes derékkal történő emelés csökkenti a porckorongok megsérülésének az esélyét.

Lajos Mihály